×
Teknologi

IBM er klar med verdens første kommercielt tilgængelige kvantecomputer

Med System One viser IBM at det kan lade sig gøre at lave en kvantecomputer, der ikke kræver et laboratorie og en fysiker for at fungere.

Det ligner måske nok en futuristisk kaffemaskine, men det er lidt af en verdenssensation; det er nemlig den første kommercielt tilgængelige kvantecomputer – IBM’s System One. Det er ikke den største eller kraftigste computer som firmaet producerer, men det er sandsynligvis den, der ender på et museum.

System One er unik. Det er en helt legitim kvantecomputer pakket ind i en boks. Den behøver ikke være koblet til et gigantisk nedkølingssystem i et laboratorie – den har sit eget kølingssystem. Man behøver heller ikke være fysiker for at kunne betjene den. Faktisk kan den programmeres og afvikle kode allerede nu.

For IBM har det ikke været vigtigt at skabe en latterlig hurtig computer (den har en regnekraft på 20 qubits), det vigtige har været at vise, at det kan lade sig gøre at skabe computeren i det hele taget.

Sådan ser kvantecomputere normalt ud …
… men IBM har fået den til at se sådan ud.

Jo, hos IBM Research arbejdes der på at skabe en superkraftig kvantecomputer til meget komplekse beregninger – det samme gør Google, Intel, Microsoft og en hel stribe andre – men System One kan vise verden, at kvantecomputeren er virkelighed i stedet for science fiction.

Computeren du ser på billedet øverst er i øvrigt pakket ind i en 2,7 gange 2,7 meter stor glaskube, der sørger for at holde en helt korrekt temperatur, så computeren kan fungere optimalt. Skrøbeligheden betyder også, at du ikke bare købe et eksemplar og stille den i kælderen – den skal tilgås via IBM Cloud.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.