fbpx

 

 

 

 

Teknologi

iOS 13 lander i dag – her er de største nyheder

Apple frigiver i dag iOS 13. Her er en oversigt over de bedste nye funktioner i den gratis opdatering til din iPhone og iPod Touch.

Spænd hjelmen og gør klar til en helt ny iPhone-oplevelse. Apple frigiver i aften, dansk tid, det seneste styresystem til telefonen, iOS 13, og det er smækfyldt med nye funktioner. Blandt andet Dark Mode, en helt ny Fotos-app og App Store med Apple Arcade. Som sædvanlig er opdateringen gratis og kan hentes via Indstillinger –> Generelt –> Softwareopdatering.

Her er en oversigt over de væsentligste nye funktioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dark Mode

Hvis man kan tale om modeord inden for tech-verdenen, så har Dark Mode været årets absolutte topscorer på den front. Apple er hoppet med på vognen og har gjort det muligt at ændre udseendet på iOS helt grundlæggende. Selv notifikationer popper op i mørke farver. Det er også muligt at indstille telefonen, så den går i Dark Mode på et bestemt tidspunkt – eller bare når solen går ned.

iOS 13
Dark Mode.

Apple Arcade

Med iOS 13 kommer Apples nye spiltjeneste, Apple Arcade, til iPhone. Abonnenter – det koster 39 kroner om måneden efter den første gratis måned – vil få adgang til ”mere end 100 nye, eksklusive spiltitler” på tværs af iPhone, iPad, Mac og Apple TV.

Find

Apple har kombineret Find Venner og Find Min iPhone i en enkelt app, der bare hedder Find (det er sjovt, når man siger det højt). Det betyder at man fremover kan finde fem til både venner og mistede Apple-enheder fra samme brugerflade. Appen kan endda finde frem til enheder, der ikke er på nettet – ved at sende en Bluetooth-beacon til andre Apple-enheder, der sender det til dig via Apple.

Fotos

Fotos-appen har fået en gevaldig overhaling, med både ny brugerflade og nye redigeringsfunktioner. For første gang kan videoer også gives specielle filtre, ligesom man nu kan redigere hvidbalance, skygger, kontrast, skarphed m.m. på videoer. Appen har også fået en maskinlæringsfunktion, der fjerner dubletter og rod, såsom skærmbilleder. 

iOS 13
Fotos.

Kort

Kort-appen har også fået en overhaling. Den er blevet mere 3D-agtig og kortene er blevet mere detaljerede. Vi danskere må dog vente på de bedre kort til 2020, hvor de rulles ud globalt. Til gengæld er der kommet flere fikse funktioner, vi også kan få glæde af; for eksempel kan man sende ETA til personer, man er på vej til at besøge – og man kan samle interessepunkter i mapper, som kan deles med venner. En fin funktion, hvis man skal på ferie sammen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beskeder

Memojien, der blev introduceret med iPhone X for to år siden, er blevet mere integreret via de såkaldte Memoji-klistermærker. Det er emojis baseret på din personlige Memoji og de kan bruges på tværs af forskellige apps – og i tredjeparts-apps som eksempelvis Messenger. Det er også blevet muligt at få Siri til at læse beskeder op gennem AirPods eller andre hovedtelefoner med H1-chippen (det er så Powerbeats Pro). Denne funktion virker dog kun med Beskeder – ikke i tredjeparts-apps.

Sikkerhed

Apple fortæller ofte, at de bekymrer sig om brugernes privatliv, og med iOS 13 handler de også derefter. For eksempel er der bedre mulighed for at begrænse deling af lokationsdata med de enkelte apps. Apple introducerer også ”Log ind med Apple”-funktionen, der gør det muligt at logge ind i tredjeparts-apps, såsom Facebook, ved hjælp af din Apple ID (og dermed Touch ID eller Face ID). Dermed får app-udviklerne ikke adgang til din email-adresse – Apple opretter en tilfældig adresse i stedet, som sendes til appen. Funktionen virker ikke alene på iOS, men også i browseren og apps på Android og Windows.

iOS 13
Log in med Apple.

Kan jeg bruge iOS 13?

iOS 13 kan installeres på iPhone 6s eller nyere iPhone-modeller. Ejere af iPhone 6 og 6 Plus må altså undvære – og har du en endnu ældre  telefon, såsom iPhone 5s eller 5c, må du også undvære dagens opdatering. 

Ikke alle de de funktioner bliver tilgængelig med det samme. Apple udsender allerede den 30. september en ny opdatering i form af iOS 13.1.

Artiklen fortsætter efter annoncen Disney+
Back to top button