AnmeldelseMobil og tabletsTophistorie

iPad Pro 2024 anmeldelse: Verdens bedste tablet

iPad Pro har fået opgraderinger på kryds og tværs og er uden sammenligning verdens bedste tablet - men prisen er voldsom

Apples seneste event i sidste uge gav os en ny version af to iPads – iPad Air, som fik en mindre overhaling med en M2 processor og en udgave med større skærm – og så den nye iPad Pro, som i forvejen var den ultimativt vildeste tablet på markedet, men som blev opgraderet med en processor, der uden tvivl er verdens hurtigste i en tablet – og en ny skærm der gør iPad Pro til et decideret mesterværk. Og det er sidstnævnte, jeg vil tage et kig på i denne anmeldelse.

Ekstremt tyndt design

Egentlig ligner iPad Pro sig selv på overfladen; ca. samme tykkelse på kanten rundt om skærmen, samme knapper og samme farver. Men der er to meget vigtige forskelle på den forrige generation og den nyeste; den nye er ekstremt tynd. Altså nærmest uvirkeligt tynd. Bevares, jeg har set tablets der var lige så tynde – Samsung laver også nogen der måler ca. det samme i tykkelsen – men jeg har aldrig set en 13″ tablet der var så ekstremt tynd. De 5,1mm føles virkelig som om, tabletten er for tynd, og at man kunne risikere at knække den – hvilket jeg er sikker på, du vil kunne finde en video der gør på YouTube lige om lidt. Ikke desto mindre er byggekvaliteten også præcis som jeg forventer fra Apple, og efter fire dages brug må jeg også sige, at iPad Pro virker bundsolid.

 

En anden ting der er ændret er placeringen af kameraet på fronten. Indtil 2022 udgaven af Pro sad det på den smalle kant – altså toppen hvis du holdt iPad’en opret. Nu er det placeret så det sidder i midten af den lange kant, og er altså tydeligt beregnet til at blive brugt når iPad’en sidder i sit tastatur (som jeg vender tilbage til.) Det er for så vidt okay, men har dog betydet at jeg ofte, når jeg bruger tabletten til at læse på og dermed holder den som hvis man kigger på et stykke papir, kommer til at dække over kameraet og forhindrer dermed at den kan låse op via FaceID. Det er faktisk aldrig rigtigt sket for mig tidligere, for når tabletten står i sit tastatur er kameraet jo ikke dækket. Til gengæld forstår jeg fint meningen, for efterhånden som iPad Pro overtager rollen som fuldblods computer vil man også bruge kameraet betydeligt mere til at faceTime, og der giver den nye placering meget mere mening. Men det er altså ikke helt uden problemer.

Generelt er iPad Pro stadig den lækreste tablet på markedet, omend jeg håber lidt, kanterne på næste generation bliver en smule mindre. Ellers er det svært at finde nogen fejl ved designet.

 

Ny processor er vanvittig

De første mange generationer af iPad var bygget på processorfamilier beregnet til iPhone, helt tilbage fra den første A4. Og det var fint dengang hvor brugen af tablets også begrænsede sig til videoafspilning og websurfing. Men for et par generationer siden skiftede Apple taktik. Deres nye M-serie Mac chips som er produceret af firmaet selv, leverede top ydelse – men uden at det gik ud over strømforbruget og uden at de udvikler enorme mængder varme. Samtidig er brugen af iPad topmodellerne ændret så brugerne nu arbejder med iPad som et seriøst professionelt værktøj. Og det er netop det professionelle værktøj, der nu får en ekstra fin opgradering med den nye M4 processor. Og det er endda den første gang den nye processor er blevet brugt i nogen enhed. Dermed beviser Apple også, at de virkelig mener det med deres iPad Pro linje af tablets.

M4 er en ekstremt kraftig processor. Faktisk er den så kraftig, at langt de fleste brugere formentlig ikke vil komme i nærheden af at presse den rigtigt. Men hvis man får brug for kræfterne er der altså rigeligt at tage af – eksempelvis hvis du vil redigere video i den nye Final Cut Pro, der virkelig udnytter kræfterne når man arbejder med flere 4K streams.

M4 har hele 10 kerner; 4 højtydende og 6 strømbesparende. De leverer et GeekBench resultat der er helt vanvittigt; 3744 singlecore og 14424 får jeg på multicore. Det er helt vanvittigt i en tablet og slår den nye MacBook Air med M3 processor betragteligt. Den leverede nemlig “kun” 3043 i singlecore og 11885 i multicore. I praksis har jeg dog ikke haft nogen form for problemer med ydelsen på MacBook Air, og iPad Pro leverer da også ydelse nok til stort set alt hvad jeg har kastet efter den inklusiv ganske krævende 3D spil. Desværre har jeg ikke kunnet teste især grafikchippens nye funktioner som hardware raytracing, fordi der simpelthen ikke er nogle apps klar endnu. Til Apples event viste de os en udgave af Diablo Immortal med hardware raytracing der så aldeles imponerende ud.

 

Jeg har desværre ikke haft mulighed for at teste den nye udgave af Final Cut Pro heller – men jeg har brugt den “gamle” version, og som ventet kører alt ekstremt glat. Selv når man kaster rundt med store højtopløselige videofiler er der ikke engang den mindste hakken at spore, ligesom iPad Pro ikke er i nærheden af at blive varm.

Jeg tror virkelig, købere af iPad Pro i denne generation vil kunne beholde maskinen i mange år uden at løbe tør for kræfter, selv ikke når der de kommende generationer af AI software rammer. Faktisk tror jeg netop, Apple har tænkt sig at netop M4 er deres første virkelige “AI processor”. Men det ved vi mere om når vi kommer frem til WWDC til juni.

Vild billedkvalitet

Den nye skærm på iPad Pro er ikke bare ny for Apple, selve teknologien er ganske ny. Den er af typen OLED, men faktisk er der tale om to OLED paneler ovenpå hinanden, hvilket betyder meget for især lysstyrken der er nærmest helt vanvittig. Undervejs i testen har der heldigvis været høj solskin, hvilket har givet mig mulighed for at teste iPad Pro udendørs under ekstreme lysforhold – noget der normalt ville kunne betyde, at det ville være svært at se hvad der foregår på skærmen. Men med den nye Pro er det på ingen måde et problem. Med 1.000 nits lysstyrke og endda op til 1.600 nits når det er nødvendigt ved HDR indhold, får man altså masser af lysstyrke og kontrast, for sort er også helt sort – kontrasten er 2.000.000:1 – hvilket er helt i top.

 

Billedkvaliteten følges fint op af lydkvaliteten fra højttalerne der i øvrigt er fire af. Der er god bund i lyden, og faktisk har jeg brugt tabletten som tv på et hotel i stedet for at bruge fjernsynet – simpelthen fordi både billede og lyd var så overbevisende meget bedre end hvad et ellers ret nyt tv kunne levere. iPad Pro er altså en rigtigt habil underholdningsmaskine – også selv om det måske ikke er dens primære formål.

Masser af forbindelser

iPad Pro har selvfølgelig stadig USB-C forbindelse til opladning og eventuelt en SSD disk – den er nemlig hurtig nok til at man eksempelvis kan arbejde med et projekt i Final Cut der ligger direkte på disken – inklusiv alle mediefilerne. Derudover har den også Wifi 6E, som jeg desværre ikke har kunnet teste hastigheden på, da jeg “kun” har wifi 6 tilgængeligt. Men forvent ultra hurtig forbindelse på wifi og i øvrigt også via Bluetooth, som er nået til version 5.3. Der er altså godt styr på at det er de nyeste standarder, der er blevet inkluderet på iPad Pro, og du går ikke ned på hastigheden nogen steder.

Dyrt tilbehør

Den nye Pro blev lanceret sammen med både nyt Magic Keyboard og en ny Pencil Pro. Ingen af delene følger dog med i kassen. Jeg har fået begge dele med til min testudgave af iPad, og de leverer absolut på både kvalitet og funktionalitet. Tastaturet virker ekstremt robust og opgraderer stort set iPad’en til en “rigtig” pc med et nærmest fuldt tastatur og en trackpad der virkelig fungerer optimalt.

Pencil Pro er en opgradering til dem der virkelig har brug for det – og den har fået et par nye funktioner der især vil være værdsat hos brugere der tegner meget. Eksempelvis registrerer pennen nu hvis man drejer den imens man bruger en pensel. Det lyder måske ikke af meget, men det har været en ret vigtig feature som mange pro brugere der tegner på iPad har efterspurgt. Sammen med en anden funktion der ved et tryk på pennen bringer en menu op – der i øvrigt kan tilpasses af den enkelte udvikler til præcis deres app – er den nye Pencil Pro altså en stor forbedring for netop disse brugere.

De to stykker tilbehør er altså virkelig lækre og bringer en del funktionalitet til den nye Pro. Men intet er gratis, slet ikke når der er et æble logo på det. Tastaturet koster 3.099 kr. og pennen koster 1.199 kr. Det er ret vildt at de to stykker tilbehør koster mere end en almindelig iPad, hvilket understreger, at Apple mener det når de bruger “Pro” betegnelsen.

For dyr for de fleste

iPad Pro er en vanvittig maskine. En lækker maskine. En hurtig maskine. Men altså også en dyr maskine. Og den er helt tydeligt målrettet pro-brugere der virkelig kan bruge kræfterne. For alle andre er den nye iPad Air et meget bedre bud på en tablet der leverer masser af kræfter og et godt sæt features der vil være rigtigt godt til de fleste. Og hvor iPad Air starter ved ca. 5.500 kr. starter Pro ved ca. 9.300 kr. Det er alligevel en forskel, det er til at tage og føle på. Men hvis du har brug for en iPad der ikke bare er hurtig her og nu men også de næste fire-fem år, som har en lækker skærm og en masse fede features, ja så findes der nok ikke rigtigt noget på markedet der kommer bare i nærheden af den nye iPad Pro. Så må du altså ud og investere. Du bliver til gengæld helt sikkert glad for den.

Hvis du vil vide mere om iPad Pro eller investere i en, kan du finde den hos Apple her.

Apple iPad Pro 2024 13" 1TB

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: Fra 9.299 kr.

Apples nye iPad Pro er verdens bedste tablet, intet mindre. Men den er også ekstremt dyr. For dem der har brug for kræfterne og en vanvittig skærm er det dog et must.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.