Pixel
Gadgets

iPhone Xr lanceret: Nu er hjem-knappen snart stendød

Bortset fra skærm og kamera er iPhone Xr identisk med Xs'erne – men den er to tusinde kroner billigere.

Apple lancerede i år en tredje iPhone, der skal være et billigere alternativ til de to flagskibe iPhone Xs og Xs Max, der også blev lanceret onsdag aften. Der er sparet på skærmen, kameraet og materialerne, men i ude betjening og udtryk ligner Xr sine dyrere søskende. Det inkluderer notch og en skærm, der går til kant på alle fire sider – og en effektiv aflivning af den ikoniske runde hjem-knap, der har prydet samtlige iPhones op til iPhone X fra sidste år. Man kan ikke være i tvivl om, at Apple også arbejder hårdt på at fjerne den fra kommende iPad-modeller.

Det betyder også, at samtlige nye iPhone X-modeller er udrustet med Apples ansigtsgenkendelse, Face ID, der ikke alene låser telefonen op, men også identificerer brugeren ved betaling med Apple Pay – og bruges med Apples animoji og memoji-tingester.

Dramatisk skærmteknologi

iPhone Xr er udrustet med en nyudviklet 6,1 tommer stor LCD-skærm, som Apple, i vanlig dramatisk stil, har døbt Liquid Retina Display. Den er ikke så avanceret som OLED-skærmene i de dyrere X-modeller, eksempelvis har den ikke Force Touch ligesom farverne næppe er så gode, men Apple har derudover bibeholdt al funktionaliteten fra de større modeller. Den har for eksempel TrueTone-teknolgi, der automatisk tilpasser hvidbalancen.

Et andet sted hvor Xr fik udstyr fra nederste hylde, er på kameraet, der kun har en enkelt optik – i modsætning til to på de andre. Kameraet kan dog stadig tage portrætfotos med den populære bokeh-funktion, men den er softwarestyret på Xs.

iPhone Xr
De seks farvevarianter af iPhone Xr.

Bedre batterilevetid

Til gengæld er processoren af samme type som på Xs’erne, nemlig Apples nye A12 Bionic, der er den første 7-nanometer-chip nogensinde i en smartphone. Den er, naturligvis, væsentlig hurtigere end forgængerne, lover Apple, både når gælder spil, videoredigering og grafiktunge apps. Trods flere muskler og større skærm, har Xr længere batterilevetid end iPhone 8 Plus – op til halvanden time længere.

Ligesom Xs’erne giver Xr mulighed for dobbelt SIM-kort via eSIM.

Tre tusinde kroner billigere

Som det ses på billedet øverst kommer Xr i gul – og fem andre farver: Hvid, sort, blå, koral og rød ((Product)RED, red.). Priserne for telefonen starter ved 6.699 kroner og dermed er den væsentlig billigere end Xs – faktisk mere end to tusinde kroner billigere. Så er spørgsmålet, om man vil betale de ekstra kroner for OLED-skærm og dobbelt kamera … Her på redaktionen er vi overbeviste om, at Xr bliver en af de mest populære iPhone-modeller det kommende års tid.

iPhone Xr kan forudbestilles fra fredag den 19. oktober og er i butikkerne en uge senere – den 26. oktober. Den vil kunne fås med 64 GB, 128 GB og 256 GB lagerplads.