FeaturesTeknologiTophistorie

I dag får din Mac nye funktioner

Med macOS Monterey, der frigives i dag, får din Mac-computer masser af nye funktioner. Her er et overblik over nyhederne.

I dag er en dag, som mange Mac-ejere har set frem til., for i dag frigives macOS Monterey. Apple præsentere sit nye styresystem til computere helt tilbage i juni måned under deres World Wide Developers Conference og har brugt både sommeren og efteråret på at teste det igennem. Men i dag er den store dag, hvor macOS Monterey slippes til alle helt almindelige brugere.

Den årlige opdatering af styresystemet er naturligvis spækket med nye funktioner, både de synlige og i maskinrummet. Men det er ikke alle funktioner, der kommer i dag – to af de væsentlige nyheder kommer først senere på efteråret. Nogle af de nye funktioner kræver også, at Mac’en er bestykket med en af Apples egne M1-chips.

Herunder en liste over de væsentligste nyheder i det nye macOS, hvilke vi må vente på og hvilke der kræver M1-processor …

Nye funktioner i dag …

 • Fokusfunktion. Med fokusfunktionen kan du bestemme, hvem der skal kunne forstyrre dig på bestemte tidspunkter i løbet af døgnet. Eksempvis kan du slå notifikationer fra, hvis du ønsker at koncentrere dig i arbejdstiden. Eller definere, at kun arbejdskontrakter kan ringe dig op i arbejdstiden. Du kan vælge fra en liste med forslag til fokusfunktioner eller lave din egne. Fokusfunktionen virker på tværs af alle dine Apple-enheder (Mac, iPhone, iPad m.m.).
 • Safari. Apples browser har været genstand for store ændringer i beta-perioden. Apple har forsøgt at gentænke den fuldstændigt og ændre væsentligt på designet, men brugernes reaktioner har nedtonet ændringerne en del. På macOS Monterey har den nye Safari fået en kompakt fanelinje, der fylder mindre på siden og får samme farve som det website, du kigger på. Der er også blevet tilføjet Fanegrupper, hvor du kan gemme og organisere dine faner på den måde, der fungerer bedst for dig. Fanegrupper synkroniseres uden problemer på tværs af dine Apple-enheder.
 • AirPlay til Mac. Del, afspil eller vis indhold fra en anden Apple-enhed på din Mac-skærm. Du kan også bruge skærmdublering eller udvide skær­men. Mac’en fungerer også som AirPlay-højttaler, så du får hifi-lyd, når du hører musik eller podcasts fra en anden enhed. Den kan også fungere som en ekstra højttaler, så lyden kan høres i flere rum.
 • Genveje på Mac. Genveje kommer nu til macOS, og du vil kunne designe nye genveje i henhold til dine arbejdsmetoder. Derudover vil du kunne aktivere forskellige Homekit-genveje i henhold til forskellige funktioner.
 • Livetekst. Giver dig nu mulighed for at interagere med al den tekst, der vises i dine billeder, såsom at kopiere og indsætte, slå op eller oversætte tekst i billeder. Danske bogstaver understøttes desværre ikke, men kan du leve uden æ, ø og å fungerer det stadig ganske godt.
 • iCloud+. Apple slår altid på brugernes sikkerhed og iCloud+ er endnu et skridt i den retning. For det første har Mac’en nu en indbygget VPN der sikrer, at den trafik, der forlader din computer, er krypteret og bruger to separate kanaler til internetstrømmen. Det betyder, at ingen kan bruge din IP-adresse, placering og dine søgemønstre til at lave en detaljeret profil på dig. For det andet er der nu mulighed for at skjule din mailadresse ved at generere unikke, tilfældige mailadresser, som videresender mails til din person­lige indbakke. På den måde behøver du ikke at dele din rigtige mailadresse, når du udfylder formularer på nettet eller tilmelder dig et nyhedsbrev.
 • FaceTime. Der er kommet flere forbedringer til FaceTime-videoopkald, deriblandt Rumlig Lyd, der får stemmer fra gruppeopkald til at komme fra den retning, hvor personerne er placeret på din skærm. Med Stemmeisolering bruger din mikrofon maskin­læring til at skelne mellem forskel­lige lyde og blokere for distraherende støj (som en gøende hund eller et TV i et andet rum) og dermed sikre, at din stemme går tydeligt igennem.

  Mere spændende er det dog, at FaceTime-oopkald nu også virker på Android. Dog via et weblink, som du skal oprette og sende til den person, du vil samtale med.

Nye funktioner der kun virker på Mac-computere med Apples egne M1-processorer …

 • Portræt-funktion i FaceTime.
 • 3D-seværdigheder i Kort.
 • Interaktiv globus i Kort.
 • Neural tekst-til-tale-stemme på dansk i Siri.

Kommer senere på efteråret …

 • SharePlay. En af de helt store nyheder på tværs af Apples enheder er SharePlay der gør det muligt at dele både film, musik og sågar computerskærmen med andre brugere i realtid. Se film eller lyt til musik med dine venner i en FaceTime-samtale. Delt sangkø og synkroniseret afspilning giver opkaldsdeltagere mulighed for at tilføje sange til køen, styre lydstyrken springe frem eller gå til næste sang eller klip. Del din skærm for at se websider, apps og mere i din FaceTime -samtale.
 • Universel Betjening. Gør det muligt at bruge det samme tastatur med mus eller pegefelt til din Mac og iPad sam­tidig. Flyt cursoren fra din Mac til din iPad, skriv på din Mac, og se ordene dukke op på din iPad. Du kan endda trække og anbringe indhold fra én Mac til en anden. Du skal bare anbringe enhederne ved siden af hinanden, hvorefter du uden problemer kan flytte cursoren mellem dem.

Ovenstående er bare en del af nyheder som macOS Monterey byder på, men der sker naturligvis meget mere. Apple har vanlig lavet en liste med samtlige nyheder, som du kan finde her.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.