×
TeknologiTophistorie

Danske forskere laver batteri på bagepulver

På Aarhus Universitet forskes der i at optimere natrium-ion batteriet, der er baseret på salt og bagepulver.

Et forskerhold på Aarhus Universitet arbejder på at lave et bæredygtigt batteri lavet på bordsalt og bagepulver, skriver Politiken. Formålet er at lave batterier, der hverken bruger lithium, kobolt og nikkel.

– Der er to store udfordringer med lithium-ion batterier. Den ene er, at vi med den store efterspørgsel på lithium-ionbatterier kan løbe tør for litium og ikke mindst de sjældne metaller som kobolt og nikkel. Den anden udfordring er, at produktionen af lithium hverken er miljø- eller klimavenlig, siger professor Dorthe Ravnsbæk til avisen.

Hun er leder af den 16 personers store forskergruppe, der arbejder på det såkaldte natrium-ion batteri. Og gruppen er ikke alene. Så sent som i april måned lovede verdens største batteriproducent, kinesiske CATL, natrium-ion batterier inden udgangen af året.

Dorthe Ravnsbæk og hendes gruppe arbejder på at optimere kemien, så natrium-ion batterierne bliver mere effektive.

– Natrium-ion batterier vil aldrig blive lige så effektive som lithium-ion batterier, men vi kan gennem forskning forsøge at øge deres ydeevne. Natrium-ion batterier vil måske ikke kunne konkurrere med lithium-ion batterierne på markedet for de dyre elbiler med en lang rækkevidde. Men de vil i den grad kunne konkurrere med de små elbiler, som bliver brugt som pendler- og bybiler. Både på prisen og på bæredygtighed. Og så er natrium-ion batterier også mindre følsomme over for kulde, som kunne være en fordel om vinteren i Danmark, siger Dorthe Ravnsbæk til avisen.

Hun ser også et kæmpe potentiale for natrium-ion batterierne i forbindelse med lagring af grøn energi.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.