ElbilerTophistorie

Northvolt har leveret de første Europæiske elbilsbatterier

Svenske Northvolt blev den første europæiske batteriproducent, der har startet leverancerne af elbilsbatterier til kunderne.

Det første skridt imod Asiens dominans af batteriproduktion er taget. Svenske Northvolt blev i sidste uge den første europæiske batteriproducent, der kunne levere batterier til en elbilsproducent. Hvilken kunde, der er tale om, afsløres ikke, men kundegruppen tæller både Volvo, BMW og Volkswagen.

Samtidig har Northvolt startet kommercielt genbrug af elbilsbatterier på på Hydrovolt fabrikken i Fredrikstad, Norge. Fabrikken, der er et joint venture med Hydro, skal udvinde sjældne råstoffer fra udslidte batterier, så de kan genbruges i Northvolts nye ditto.

Det er Europas største batteri-genbrugsstation, med en kapacitet på op til 12.000 tons batterier om året. Det svarer til omkring 25.000 elbilsbatterier.

Den fuldt automatiserede genbrugsproces gør det muligt at genvinde op til 95 procent af materialerne fra batterier, inklusive den såkaldte ‘sorte masse’, som vil blive leveret til Northvolt til yderligere genanvendelse. Det er fra den sorte masse, at metaller som lithium, mangan, kobolt og nikkel udvindes.

To tusinde tons sort masse

Forarbejdning af sort masse til kræver en hydrometallurgisk behandling. Et sådant anlæg er ved at blive etableret på Northvolts Revolt Ett genbrugsanlæg ved fabrikken i Skellefteå. I 2025 forventes det, at Hydrovolt vil producere over 2.000 tons sort masse årligt.

– Genbrug af udtjente batterier er en væsentlig parameter, hvis overgangen til elektriske køretøjer skal blive en succes fra et miljømæssigt perspektiv. Metallerne, der bruges i batteriproduktionen, er begrænsede. Men ved at erstatte råmaterialer udvundet fra Jorden med genbrugsmaterialer kan vi ikke alene reducere batteriernes CO2-fodaftryk, men også muliggøre bæredygtig langsigtet brug af lithium-ion batteriteknologi, siger Emma Nehrenheim, der er Chief Environmental Officer for Northvolt.

Northvolt har som erklæret mål at bruge 50 procent genbrugsmateriale i batteriproduktion i 2030.

Northvolts første batterileverancer kom netop fra fabrikken i Skellefteå, Sverige. Nu skal produktionen skaleres op. Derfor vokser virksomheden i øjeblikket massivt og ansætter omkring 150 mennesker om måneden. Fabrikken beskæftiger omkring 1.000 arbejdere, men når den kører på fuld damp, forventes den at skulle have 4.000 arbejdere, oplyses det.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.