×
TeknologiTophistorie

Nu kan Vestas genbruge vindmøllevinger

Genbrug af vinger har været vindmøllernes akilleshæl. Nu har Vestas opdaget en måde at gøre vindmøllevinger genanvendelige.

Kritikere af vindmøller har længe påpeget, at vindmøllevinger ender slutningen af deres liv på lossepladser. Men nu har danske Vestas fundet en metode til at gøre vingerne genanvendelige og cirkulære.

I modsætning til langt de fleste af en vindmølles komponenter, der har etablerede genbrugscirkler, har selve vingerne været en alvorlig udfordring. Det er på grund af tilstedeværelsen af epoxyharpiks, et elastisk stof, der indtil videre har vist sig problematisk at nedbryde til genanvendelige komponenter.

Virksomhedens løsning er en ny kemisk proces, der kan nedbryde epoxyharpiks til jomfruelige materialer. Vestas hævder, at processen ikke kræver ændringer i design eller materialesammensætning. Tværtimod kan metoden også bruges til at genbruge eksisterende vindmøllevinger, der ligger og flyder på lossepladser.

Hvis Vestas teknologi opfylder sin mission, ville de potentielle fordele være enorme. Ifølge estimater vil omkring 25.000 tons vinger nå slutningen af deres driftslevetid årligt i 2025 i Europa.

– Fremadrettet kan vi nu se gamle epoxy-baserede vinger som en kilde til råmateriale. Når først denne nye teknologi er implementeret i stor skala, kan ældre vingemateriale, der i øjeblikket ligger på lossepladsen, såvel som vingemateriale i aktive vindmølleparker, adskilles og genbruges. Dette signalerer en ny æra for vindindustrien og accelererer vores rejse mod at opnå cirkularitet, siger Lisa Ekstrand, Vice President og Head of Sustainability hos Vestas.

Teknologien har Vegas udtænkt i samarbejde med Aarhus Universitet, Teknologisk Institut og epoxyproducenten Olin. De er også alle partnere i CETEC-initiativet, der undersøger genanvendeligheden af vindmøllevinger.

Fokus på genbrug af vindvinger har taget fart de seneste par år, hvor vindenergiproducenter som Siemens Gamesa og Iberdola har intensiveret indsatsen. Der er dog behov for yderligere initiativer for at sætte skub i denne nicheindustri. Af denne grund har WindEurope, der er kontinentets sammenslutning af vindkraft, opfordret til regulering, der helt forbyder bortskaffelse af vindmøllevinger.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.