×
ElbilerTophistorie

Rapport slår fast: Elbiler er billigst at eje

Elbiler er billigst i det lange løb. Det slår en stor og ret grundig undersøgelse fra den amerikanske regering nu fast.

Det kan godt være at den højere pris på elbiler virker afskrækkende, men sådan burde det ikke være. Elbiler er billigst at eje, hvis man kigger på ejerskabet over en længere periode. Det slås nu fast i undersøgelse, der er lavet af den statslige amerikanske Office of Energy Efficiency and Renewable Energy og baseret på erfaringer med den største køretøjsflåde i verden. Det fortæller CleanTechnica.

I undersøgelsen dykkede EERE dybt ned i omkostninger for vedligeholdelse for alle biltyper. Elbiler er, ikke overraskende billigst, da de har færre bevægelige dele, der kan gå itu, mens de bedagede forbrændingsmotorer er dyrest. I rapporten skrives der:

“De estimerede vedligeholdelsesomkostninger for en elbil (BEV) er på 6,1 cent per kørt mil, mens et køretøj med konventionel forbrændingsmotor koster 10,1 cent per mil. Elbiler har hverken motorolie, tandrem, iltfølere eller tændrør – og heller ikke vedligeholdelsesomkostninger i forbindelse med dem.”

I følgende skema, er omkostninger på de forskellige køretøjer udspecificeret. Hybrider og plugin-hybrider er også billigere at vedligeholde, men de rene elbiler er billigst.

(Kilde: EERE)

Selv om 4 cent (svarende til 25 øre) måske ikke lyder som meget, er der betydelige summer at spare for den amerikanske regeringsflåde, der i 2019 kørte knapt to milliarder mil. Et skift til elbiler ville altså spare regeringen for omkring 78 millioner dollars – om året – alene i vedligehold.

En ting, som rapporten ikke tager højde for, er omkostningerne for drivmiddel; el eller fossile brændstoffer, men CleanTechnica har regnet på sagerne og mener, at regeringens flåde kan spare hele 150 millioner dollars om året på den post. Teoretisk kunne amerikanerne altså spare op mod 228 milioner dollars – 1,4 milliarder kroner – hvert eneste år, hvis alle flådens biler kørte på ren el.

Et regnestykke der kun bliver bedre i elbilernes favør med tiden, når priserne på bilerne stille og roligt falder.

Hele den 225-sider lange rapport fra EERE kan læses her (PDF, åbner i ny fane).

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.