ElbilerTophistorie

Studie: Om 5-6 år er elbiler billigere end fossilbiler

Om bare fem til seks år, vil det være billigere at bygge elbiler end traditionelle benzin- og dieselbiler, hævder en ny undersøgelse.

Om bare seks år vil elbiler være billigere at bygge end konventionelle biler med forbrændingsmoterer – selv uden hensyn til subsidier og rabatter. For større biler og SUV’er kommer vendepunktet allerede om fem år. Det hævder en ny undersøgelse, der er udført af Bloomberg NEF på vegne af miljøorganisationen Transport & Environment.

Det er der naturligvis flere årsager til. Den væsentligste er, at priserne på batterier – den ubetinget dyreste komponent i en elbil – er faldet de senere år, og det vil den fortsætte med at gøre. Alene det faktum har kolossal betydning for produktionsprisen.

I studiet forudses det, at prisen på elbils-batterier vil falde med 58 procent mellem 2020 og 2030, så prisen lander på 58 dollars per kilowattime (355 kroner). Det anses generelt som skelsættende, når prisen per kilowattime når ned under 100 dollars.

Bilproducenterne kan også bedre strømline produktionen, når forbrændingskøretøjerne udfases. Derefter kan elbiler bygges på dedikerede produktionslinjer, der ikke “dele” med biler, der har benzin- eller dieselmotor.

En tredje årsag, som desværre ikke som de øvrige kan have en positiv effekt på forbrugerens pris, er at emissionsreglerne strammes. Det bliver ganske enkelt dyrere for bilproducenterne at bygge fossilbiler. Allerede nu pålægges bilproducenterne et “strafgebyr” for biler med CO2-udslip af EU.

Gennemsnitsprisen for en mellemstor elbil er i øjeblikket 248.000 kroner (før skater og afgifter), mens gennemsnitsprisen på en fossilbil er 138.000 kroner, hævdes det i rapporten. I 2026 forventes det, at prisen på begge typer bil vil ligge på 142.000 kroner.

Ser vi frem mod 2030 forventes det, at den samme type elbil vil koste 122.000 kroner, mens en fossilbil vil koste 148.000 kroner.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.