×
ElbilerTophistorie

Sikkerhedsstyrelsen advarer mod farlige mormorladere

Hvis der benyttes for kraftige mormorladere i en almindelig stikkontakt, så advarer Sikkerhedsstyrelsen, da det kan medføre brandfare.

Sommerferien står for døren og for mange betyder det ture rundt i landet – muligvis langt væk fra ladestationer. I de tilfælde er det fristende at benytte den såkaldte mormorlader – et andet ord for nødlader, som kan lade din elbil eller plug-in hybrid direkte i en almindelig stikkontakt. Men Sikkerhedsstyrelsen advarer nu, da det kun bør gøres i visse situationer.

Flere falder nemlig for fristelsen og har anskaffet sig mormorladere på mere end 6 ampere. Det kan øge hastigheden hvormed der kan lades. Men det er forbundet med brandfare. En dansk stikkontakt må kun belastes med netop 6 ampere under varige belastninger. De mormorladere som kan indstilles til mere udgør derfor fare for overbelastning af elinstallationen.

Mormorladere der er på mere end 6 ampere, eller kan indstilles til mere, er iøvrigt ulovlige at sælge i Danmark, grundet førnævnte brandfare.

– I Danmark har vi en national undtagelse til den internationale standard, da hovedparten af vores almindelige husholdningsstikkontakter kun kan tåle gentagen varig belastning på max. 6 ampere. Det er derfor vigtigt, at du nøjes med at trække de ampere, hvis du må ty til en mormor-ladning, siger kontorchef Kirstine Gottlieb, Sikkerhedsstyrelsen.

Gode råd:

  • Du kan med købet af din elbil have fået en mormor-lader med, som kan trække mere end 6 ampere, men det er ulovligt at anvende i Danmark. Mere end 6 ampere må kun anvendes, hvis mormor-laderen er fremstillet med industristik.
  • Brune/sorte misfarvninger omkring stikkontakter kan være indikation på, at der har været for store belastninger og/eller dårlige forbindelser mellem stikprop og stikkontakt.
  • Blinker lyset kraftigt / bliver markant svagere, når opladeren tilsluttes. Det indikerer, at installation i forvejen er belastet og ikke bør belastes yderligere.
  • Anskaf en brandalarm, hvis du ikke allerede har en.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Forbered turen hjemmefra

Der er dog undtagelser. Har du eksempelvis lejet et sommerhus, som har opsat et industristik og din mormorlader også har påmonteret et sådant, kan du trygt lade med mere end 6 ampere.

– Vores bedste råd er at forberede sig ved at orientere sig på forhånd om ladestationer nær den kommende feriebolig. Vær tålmodig og forsøg ikke at fikse mormor-laderen op til at lade med mere end de 6 ampere, som fabrikanten har indstillet den til, så gør du ferien mere sikker for hele familien, siger Kirstine Gottlieb.

Sikkerhedsstyrelsen kontrollerer jævnligt via en kontrol-indsats, om de ulovlige mormorladere bliver solgt i Danmark. De kan konstatere at det trods indsatsen stadig er muligt at anskaffe laderne. Skulle en webshop eller fysisk butik sælge en sådan, så kan det give bøder på minimum 50.000 kroner.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.