×
Fremtidens HjemTophistorie

Smarte enheder spionerer på dig

To dataloger forklarer, hvordan tingenes internet, Internet of Things, kan krænke dit privatliv – og hvad du kan gøre for at sikre dig.

Skrevet af Roberto Yus, University of Maryland, Baltimore County og Primal Pappachan, Penn State

Har du nogensinde følt en snigende fornemmelse af, at nogen holder øje med dig? Afhængigt af hvor du befandt dig, var det måske ikke kun noget, du forestillede dig. Der er milliarder af ting, der holder øje med dig hver eneste dag. De er overalt – i din fladskærm, dit køleskab, din bil og på kontoret. Disse ting ved mere om dig, end du måske forestiller dig, og mange af dem deler denne information over internettet.

Tilbage i 2007 ville det have været svært at forestille sig den revolution af ​​nyttige apps og tjenester, som smartphonen indvarslede. Men de kom med en omkostning i form af indtrængen i og tab af privatliv. Som dataloger, der studerer datastyring og privatliv, opdager vi løbende, at med internetforbindelse udvidet til enheder i hjem, kontorer og byer, er privatlivets fred i større fare end nogensinde.

Tingenes Internet

Dine hvidevarer, bil og dit hjem er designet til at gøre dit liv lettere og automatisere opgaver, du udfører dagligt: ​​Tænd og sluk lyset, når du går ind og ud af et rum, minde dig om, at dine tomater er ved at blive dårlige, tilpas husets temperatur afhængigt af vejret og præferencer for hver person i husstanden.

For at kunne udføre magien har de brug for internettet til at række ud efter hjælp og korrelere data. Uden internetadgang kan din smarte termostat sagtens indsamle data om dig, men den ved ikke, hvad vejrudsigten er, og den er ikke kraftig nok til at behandle alle oplysningerne for at beslutte, hvad den skal gøre.

smarte enheder
Nest-smarttermostaten sporer din tilstedeværelse og er forbundet til internettet (Smart Home Perfected/Flickr).

Men det er ikke kun tingene i dit hjem, der kommunikerer over internettet. Arbejdspladser, indkøbscentre og byer bliver også smartere, og de smarte enheder, der befinder sig disse steder har lignende krav. Faktisk er Internet of Things (IoT) allerede meget brugt inden for transport og logistik, landbrug og industriautomatisering. Der var omkring 22 milliarder internetforbundne enheder i brug rundt om i verden i 2018, og antallet forventes at vokse til over 50 milliarder i 2030.

Hvad disse enheder ved om dig

Smarte enheder indsamler en bred vifte af data om deres brugere. Smarte sikkerhedskameraer og smarte assistenter er i sidste ende kameraer og mikrofoner i dit hjem, der indsamler video- og lydoplysninger om din tilstedeværelse og aktiviteter. I den mindre indlysende ende af spektret bruger ting som smart-tv’er kameraer og mikrofoner til at udspionere brugere, smarte pærer sporer din søvn og dagsrytme, og smarte robotstøvsugere genkender objekter i dit hjem og kortlægger hver tomme af det.

Nogle gange markedsføres denne overvågning endda som en funktion. For eksempel kan nogle Wi-Fi-routere indsamle oplysninger om brugernes opholdssted i hjemmet og endda koordinere med andre smarte enheder.

Producenter lover typisk, at kun automatiserede beslutningssystemer og ikke mennesker ser dine data. Men dette er ikke altid tilfældet. For eksempel lytter Amazon-medarbejdere til nogle samtaler med Alexa, transskriberer dem og annoterer dem, før de fører dem ind i automatiserede beslutningssystemer.

Men selv at begrænse adgangen til personlige data til automatiserede beslutningssystemer kan have uønskede konsekvenser. Alle private data, der deles over internettet, er sårbare over for hackere overalt i verden, og få internet-tilsluttede forbrugerenheder er synderligt sikre.

Forstå dine sårbarheder

Med nogle enheder, som f.eks. smarthøjttalere eller kameraer, kan brugere lejlighedsvis slukke dem. Men selv når dette er en mulighed, kan afbrydelse af enhederne fra internettet alvorligt begrænse deres anvendelighed. Den mulighed har du heller ikke, når du er i arbejdsområder, indkøbscentre eller smarte byer, så du kan være sårbar, selvom du ikke ejer smarte enheder.

Derfor er det som bruger vigtigt at træffe en informeret beslutning ved at forstå afvejningen mellem privatliv og komfort, når du køber, installerer og bruger en internetforbundet enhed. Det er ikke altid nemt. Undersøgelser har vist, at for eksempel ejere af smarte hjemmeassistenter har en ufuldstændig forståelse af, hvilke data enhederne indsamler, hvor dataene opbevares, og hvem der kan få adgang til dem.

smarte enheder
Smarthøjttalere lytter konstant efter dine kommandoer (Oscar Wong/Moment via Getty Images).

Regeringer over hele verden har indført love for at beskytte privatlivets fred og give folk mere kontrol over deres data. Nogle eksempler er European General Data Protection Regulation (GDPR) og California Consumer Privacy Act (CCPA). Takket være disse kan du for eksempel indsende en dataadgangs-anmodning (DSAR) til den organisation, der indsamler dine data fra en internetforbundet enhed. Organisationerne er forpligtet til at svare på anmodninger inden for disse jurisdiktioner inden for en måned og forklare, hvilke data der indsamles, hvordan de bruges i organisationen, og om de deles med tredjeparter.

Begræns brud på privatlivets fred

Regeringernes regulationer er et vigtigt skridt; Håndhævelsen vil dog sandsynligvis tage et stykke tid at indhente den stadigt stigende udbredelse af internetforbundne enheder. I mellemtiden er der ting, du kan gøre for at drage fordel af nogle af fordelene ved internetforbindelse uden at give en urimelig mængde personlige data væk.

Hvis du ejer en smartenhed, kan du tage flere skridt for at sikre den og minimere risici for dit privatliv. Federal Trade Commission giver forslag til, hvordan du sikrer dine internetforbundne enheder. To vigtige trin er at opdatere enhedens firmware regelmæssigt og gennemgå dens indstillinger og deaktivere enhver dataindsamling, der ikke er relateret til det, du vil have enheden til at gøre. Online Trust Alliance giver yderligere tips og en tjekliste til forbrugere for at sikre sikker og privat brug af forbrugerens internetforbundne enheder.

Hvis du er i tvivl om du skal købe en internetforbundet enhed, skal du finde ud af, hvilke data den samler. Du kan også kigge på producentens datastyringspolitikker – gerne fra uafhængige kilder såsom Mozilla’s Privacy Not Included. Ved at bruge disse oplysninger kan du vælge en version af den smarte enhed, du ønsker, fra en producent, der tager sine brugeres privatliv alvorligt.

Sidst, men ikke mindst, kan du holde pause og reflektere over, om du virkelig har brug for, at alle dine enheder er smarte. Er du for eksempel villig til at give oplysninger om dig selv for mundtligt at kunne kommandere din kaffemaskine til at lave en kop kaffe til dig?

The Conversation

Denne artikel er genudgivet fra The Conversation under en Creative Commons-licens. Læs den originale artikel.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.