fbpx

 

 

 

 

TeknologiTophistorie

Studie: Affald fra en Bitcoin-transaktion svarer til at smide to mobiler i skraldespanden

Elektronisk affald fra Bitcoin-maskinerne svarer til, at der smides to iPhone 12 mini ud for hver eneste transaktion.

Det er ikke bare den strøm, det kræver at udvinde Bitcoins, der er hårdt for miljøet. Et nyt studie hævder, at elektronisk affald fra de maskiner der udvinder kryptovalutaen nærmest sviner endnu mere. Faktisk, hævder studiet, svarer e-affaldet fra Bitcoin-maskinerne til mængden af mindre elektronikaffald fra et land som Holland. Mindre elektronikaffald dækker over mobiltelefoner, computere og printere.

I studiet anslås det, at det udstyr der bruges til udvinding har en gennemsnitlig levetid på 1,29 år og producerer hele 30.700 tons elektronisk affald hvert år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2020 blev der udført 112,5 millioner transaktioner gennem Bitcoin-netværket og det betyder, at hver enkelt transaktion skaber det, der svarer til 272 gram e-affald. Eller det samme som to iPhone 12 mini-smartphones.

En af synderne, er de nye specialiserede chips kaldet Application-Specific Integrated Circuits, ASIC, der i stigende grad benyttes i Bitcoin-maskinerne. De er godt mere strømeffektive end traditionelle processorer, men de skal oftere skiftes ud, da der konstant kommer nyere og mere kraftige varianter.

ASIC’erne kan ikke bruges til andet, da de er specialudviklet til udvinding af Bitcoins. Derfor skaber de meget affald.

Undersøgelsens forfattere advarer desuden om, at affaldsproblemet kan eskalere, hvis prisen på Bitcoins fortsætter med at stige, da det vil stimulere yderligere investeringer og udskiftning af hardware. De foreslår i stedet en løsning, hvor selve transaktionerne verificeres på et mindre computerintensivt system.

Tidligere har fokus primært været på Bitcoins-maskinernes strømforbrug. Digiconomist, hævder, at det årlige CO2-aftryk fra udvinding af bitcoins er sammenligneligt med Singapores årlige CO2-aftryk. Noget, der i foråret fik Tesla til at droppe Bitcoin – for miljøets skyld.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Via
Digi.no
Back to top button