×
TeknologiTophistorie

Tidspunktet for de laveste elpriser har flyttet sig

Førhen var kutymen, at man fandt de billigste elpriser om natten. Nu skal du i stedet være klar med vasketøjet og elbilen midt på dagen.

De fleste med en elbil har vænnet sig til, at opladningen skal ske om natten, hvor priserne på el historisk set har været lavest. Men er man prisbevidst, så skal de vaner nok laves om.

For i 2023 har priserne i gennemsnit faktisk været på sit laveste midt på dagen. Nærmere bestemt imellem klokken 13 og 15 om eftermiddagen. Her har den rå elpris minus abonnementer og tariffer været på omkring 0,47 øre i gennemsnit.

Årsagen til ændringen er et skifte i vores elforsyning. Vi er blevet tættere forbundet til det europæiske elnet, hvor lande som Tyskland og Holland har udvidet deres produktion af solenergi betragteligt. Og solen skinner som bekendt allermest på førnævnte tidspunkt.

Lidt om elpriser

Oveni markedsprisen kommer den statslige elafgift, eltarif til statslige Energinet, abonnementer, spottillæg, moms og nettarif til det lokale elnetselskab. Tarifferne kan også svinge fra time til time alt efter hvilken tarifmodel de enkelte selskaber bruger.

Kilde: Norlys

“Midt på dagen kommer strømmen i høj grad fra solceller. Dermed er strømmen billigere, men også bedre for klimaet, fordi solcellerne skubber mere forurenende energikilder ud af energisystemet. Fremover kommer vi til at se større udsving i elpriserne, end vi har været vant til, så det giver rigtig god mening, at vi allerede nu vænner os til at bruge mest strøm, når møllerne snurrer og solen skinner,” siger Mads Brøgger som er direktør i Norlys Energi.

Weekenderne er allerbedst

Vil man optimere udgiften til sin elektricitet, så er det i weekenderne der skal bruges løs. Her har den rå kilowatt-pris i gennemsnit ligget på blot 0,19 øre om søndagen klokken 14.

“De fleste virksomheder holder lukket i weekenden, og derfor falder efterspørgslen på strøm ret markant, og dermed gør prisen det samme. Derfor kan der være penge at spare ved at flytte det forbrug, man kan, til weekenden, hvis man har en variabel elaftale,” fortæller Mads Brøgger.

En gang blæst eller ekstra solrige dage kan flytte på tidspunktet, for de laveste elpriser. Derfor er det altid en god idé at holde sig orienteret i en af de mange strømapps, som kan fortælle om elprisen henover døgnet.

Kilde
Pressemeddelelse
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.