×
Bluetooth-højttalereMultirumshøjttalereTophistorie

Anmeldelse: B&O Beosound A5

Beosound A5 er en højttaler man skal nyde at se på, lige så meget som man nyder at lytte til den.

Beosound A5 har et design, der med garanti vil dele vandene. I sin grundform med træhanken, trækker den på referencer fra Beolit-højttaleren, men A5 er i en helt anden liga. Både i forhold til funktioner og i forhold til prisen.

Hvad enten man kan lide designet eller ej, så er der naturligvis ikke en finger at sætte på hverken materialer eller samlekvalitet. Det er i vanlig B&O-stil fuldstændig pletfit.

Både højttalerens hank og beklædningen er egetræ, der med garanti vil ældes med ynde. Top og bund er i aluminium. Det er altså en højttaler, der er bygget til at klare tidens tand.

Beosound 5 er den kraftigste bærbare højttaler, B&O hidtil har lanceret. Den er bestykket med to 2-tommer full-range højttalerenheder, en 0,8 tommer diskant og en 5,25 tommer woofer. Hver enhed er udstyret med sin egen digitale forstærker, der kan levere op til 70 watt hver. Altså voldsomme 280 watt. Ja, den kan spille gevaldig højt.

Fra B&O app’en kan man justere lyden, som man ønsker den. Der er både en simpel equalizer (bas og diskant) og mulighed for at lege med flere håndtag i Beosonic; en grafisk equalizer, der er skruet ret godt sammen. Beosonic kan ændre lydbilledet ret dramatisk, så det anbefales at gå herind og lave sin egen lydprofil, hvis man ikke er tilfreds med “fabrikslyden”.

Schweitzerkniv

Det er også muligt at få Beosound A5 til at køre en “rumkompensation”, der forbedrer lyden yderligere. Lige som Sonos-funktionen Trueplay “kortlægges” rummet via en indbygget mikrofon, hvorefter lyden tilpasses. I app’en kan man også ændre, om A5 skal spille med omsluttende lyd eller ud ad fronten, som en traditionel højttaler.

Beosound A5 kan desuden parres med en anden A5, så der kan laves et bredere stereobillede, ligesom den kan kobles til wifi og bruges til mulitrum via AirPlay 2, Chromecast eller Beolink.

Og nu, hvor vi er ved funktioner, så kan man også oplade en smartphone trådløst ved at lægge den oven på højttaleren. Den understøtter Qi-standarden, så opladningen virker med groft sagt alle telefoner. Læg dertil at A5 har en IP65-certificering, der betyder, at den klarer en let regnbyge uden problemer, så er arsenalet i schweitzerkniven komplet. Det eneste, der mangler, er en fysisk lydindgang.

Beosound A5
På altanen (foto: iNPUT).

Batteriet er på imposante 7.200 mAh og holder, ifølge B&O til 12 timers afspilning ved moderat volumen. Det adskiller sig ikke væsentlig fra mine erfaringer. Det tager omkring tre timer at lade batteriet helt op igen.

Selv om A5 oplades via USB-C, er den ret kræsen med selve opladeren. Jeg kunne hverken få den til at lade med en 100 Watt GAN eller en 20 Watt Apple-oplader. Men så snart jeg satte den til den medfølgende B&O-oplader gik det som i smør.

I øvrigt skal det nævnes, at batteriet kan udskiftes, når det med tiden bliver dårligere. Igen et bevis på, at A5 er både tænkt og bygget til at være med dig i mange år.

Yder fint uden at imponere

Men hvad betyder det, at den lever længe, hvis kerneproduktet – altså lyden – ikke holder? Det gør den heldigvis. Beosound A5 spiller lige op med samtlige transportable højttalere, jeg har testet. Dog skuffer den omsluttede 360-graders lyd, der ikke er synderligt overbevisende.

B&O har godt nok fravalgt højkvalitets-kodeks som aptX og LDAC (den understøtter kun SBC og AAC Bluetooth). Men det giver fin mening i en højttaler i denne størrelse, der alligevel ikke kan – eller skal – levere hifi fra øverste hylde.

Et nummer som Chris Waters’ Blue to Purple viser fint, hvad A5 kan levere. Så længe man holder sig i normal volumen, har A5’eren god kontrol over bassen, vokaler står rent og mellemtonerne er fint tilstede. Men man skal ikke forsøge at udnytte alle 280 watt, så ryger fornøjelsen.

iNPUT mener …

Bang & Olufsen plejer at vælte mig bagover med lydkvaliteten i deres produkter. Den effekt har Beosound A5 ikke. Den lyder bestemt ikke dårlig, men den har heller ikke den ekstra gode lyd, der retfærdiggør den høje pris. Retfærdiggørelsen skal findes i æstetikken i stedet. A5 er en højttaler man skal nyde at se på, lige så meget som man nyder at lytte til den. Og så er det i sidste ende et spørgsmål om pengepung og smag.

Som det ses, har vi anmeldt den mørke udgave af A5’eren. Den findes også i en lys udgave, hvor beklædningen er skiftet ud med vævet stof. Den udgave er i øvrigt også 800 kroner billigere.

B&O Beosound A5

Design
Funktioner
Ydelse
Værdi for pengene

8.299 kr.

Lyden er god, men imponerer ikke. Den høje pris skal retfærdiggøres af designet.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.