×
TeknologiTophistorie

Apple-underleverandør udnytter kinesiske studerende

Apple stopper fremtidige samarbejder med Pegatron, som beskyldes for systematisk at bryde arbejdstidsregler.

Apple har meddelt, at de stopper alle fremtidige samarbejder med den Taiwan-baserede virksomhed Pegatron Corp. Ifølge Apple blev de for et par uger siden gjort opmærksom på, at Pegatron Corp registrerer kinesiske studentermedhjælperne som fuldtidsansatte. I nogle tilfælde kræver de også, at de arbejde om natten.

Dermed har den taiwanesiske virksomhed overtrådt Apples Supplier Code of Conduct, som alle underleverandører skal overholde. Det skriver nyhedsmediet Bloomberg.

Apple kendte til forholdene

Pegatron Corp har gennem længere tid været under anklage for at udnytte sine ansatte. Allerede i 2014 kunne BBC afsløre at virksomheden bruger ansatte under 18 år. Samtidig kom det frem, at de ansattes identifikationspapirer blev tilbageholdt, for at forhindre dem i at sige op.

Det hævdes desuden, at de ansatte er tvunget til at bo under usle forhold, og at de har betydeligt længere arbejdsdage, end det officielt fremgår af Pegatron Corps opgørelser.

Den seneste afsløring har nu fået bægeret til at flyde over for Apple. Helt konkret betyder det, at Apple ikke vil begynde nye samarbejder med virksomheden. Beslutningen vil dog ikke påvirke den produktion, Pegatron Corp allerede er i gang med.

Ansatte begik selvmord

Apple har lagt stort set al deres produktion ud til trejdeparts-leverandører, som i mange tilfælde er blevet anklaget for at udnytte deres ansatte. Mest berygtet er samarbejdet med Foxconn. Her begik et større antal ansatte i løbet af en årrække begik selvmord på grund af de urimelige forhold. Foxconn blev i 2017 desuden afsløret i at tvinge gymnasieelever til at arbejder op til 11 timer i døgnet med at producere iPhone X – ellers ville de ikke bestå deres uddannelse.

Disse og lignende sager har medført hård kritik af Apple. Den californiske tecg-gigant beskyldes for at se gennem fingre med de ringe arbejdsforhold, for at fremstille deres produkter så billigt som muligt. Derfor har Apple de senere år gennemført en række straffeaktioner mod de underleverandører, der ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. Alligevel bliver der med med at dukke nye sager op, som medfører ny kritik og negativ opmærksomhed omkring Apples produkter.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.