×
Mobil og tablets

Apple iPhone X

iPhone X er en helt anderledes oplevelse, der effektivt placerer Apple tilbage i spillet. Teknologi og software går op i en højere enhed, og oplevelsen er helt unik. Vi overgiver os.

De seneste år har Apple måttet kæmpe med et – ikke ufortjent – ry som de lidt kedelige. iPhone 6 var den seneste telefon der fik forbrugerne op af stolen og ned i kø foran forhandlerne. Efterfølgende har hvert år været endnu en inkarnation af nogenlunde den samme telefon – samme design og kun ganske små forbedringer på hastighed og kamera, men der har ikke været vigtige forbedringer. Selv iPhone 8 har ikke rigtigt kunnet få forbrugerne specielt op at køre – faktisk langt fra, og salget har da også været… Under middel. Men forbrugerne har formentlig også ventet på den telefon, jeg har testet de seneste dage: iPhone X er telefonen, alle Apple fans har ventet på. Og måske også andre, der ikke allerede er faldet godt til i Android land og som ikke har valgt ”side” i krigen. iPhone X er, under alle omstændigheder, en spændende telefon.

Design i topklasse

Ovenpå de seneste generationer af iPhone er det rart at se noget helt nyt fra Apple. Og selv om andre producenter slog amerikanerne på målstregen i forhold til at lave telefoner der består nærmest udelukkende af en stor skærm på fronten, så føles iPhone X anderledes. Byggekvaliteten er i top og der er ingen tvivl om, at telefonen er et produkt der er blevet gjort noget ud af. Skærmen der følger kanten rundt på telefonen virker gennemført – altså bortset fra den lille udskæring i toppen, som vi kommer tilbage til – og båndet rundt i kanten af telefonen i metal virker solidt og helt, helt præcist udført. Bagsiden på testmodellen er hvid (Apple kalder den grå, men reelt er det en grålig hvid), hvilket jeg faktisk umiddelbart vil anbefale, da fingeraftryk ses væsentlig mindre på denne udgave end på den sorte. Og ja, på bagsiden stikker kameraet op som det plejer – og så alligevel ikke, for de to kameraer er placeret under hinanden, ikke ved siden af hinanden. Grunden er Augmented reality, noget som Apple slår meget på. Det vender vi også tilbage til.

Imellem to søskende

iPhone X placerer sig, rent størrelsesmæssigt, imellem iPhone 8 og 8 Plus. Både hvad angår vægt, hvor den ligger sig næsten præcis midt imellem de to. Også i omfang er den imellem – den er 6mm længere og 4mm bredere end iPhone 8, men er til gengæld 16mm kortere og 7mm smallere end 8 Plus. Så den er altså noget tættere på at være på størrelse med en iPhone 8 end en 8 Plus – og det altså på trods af, at skærmen er ca. samme størrelse som på 8 Plus. (Den er 5,8” imod iPhone 8 Plus’ 5,5”, men da antallet af tommer måles diagonalt er den i realiteten ikke større end Plus.)

Alt i alt føles det som den perfekte størrelse; den er til at have i lommen uden at man bliver skør, og den har en skærm, der er stor nok til, at de fleste vil være mere end tilfredse. 

64GB eller 256GB

Hvis du investerer i en iPhone X skal du vælge imellem to farver – Spacegrey og grey. Som nærmere er en slags hvid end egentlig grå. Og så skal du vælge hukommelse, og det er lidt kringlet, for du skal vælge imellem en lidt sølle 64GB udgave, der dog måske er nok til de fleste – og så en 256GB udgave, der helt sikkert har nok til alle – men prisen er så til gengæld også

10.249 kr., imod 8.899 kr. for 64GB udgaven. Jeg kunne virkelig godt have ønsket mig, at der havde været en 128GB udgave også, for det er mit eget sweetspot hvor jeg ved jeg har nok hukommelse – og sådan tror jeg, der er mange der har det. Nå, men når du skal vælge er der især én ting, du skal tænke på; skal jeg optage 4K video? En 4K video med fuld skrue tager over 400MB – i minuttet… Du løber altså ret hurtigt tør for plads hvis du er typen der virkelig går amok med videoer af podens fodboldkampe.

Pak den ind – selv om det gør ondt

Du må for Guds skyld ikke smadre hverken forside eller bagside på din iPhone X, for det koster KASSEN at få den fikset. Så når du bestiller skal du købe et cover af en art til den. Og ja, det gør ondt at pakke en så lækker telefon ind i et grimt cover, men det er der ikke så meget at gøre ved. Heldigvis virker trådløs opladning igennem de fleste covers, så du mister ingen funktionalitet – og kan måske sove lidt mere trygt om natten.

Hjemknappen der blev væk

En telefon, der basalt set kun er én stor skærm på forsiden efterlader ikke pladser til knapper. Derfor er hjemknappen forsvundet fra iPhone 10. I stedet swiper man op fra bunden af telefonen – hvilket fungerer glimrende. Så glimrende, faktisk, at jeg havde glemt at det nogensinde havde været anderledes efter nogle få minutter. Om et par år, når næsten alle er skiftet til iPhone X og dens kommende efterfølgere, vil vi have det på samme måde med en iPhone 7 som vi i dag har det, når vi ser en iPhone 5 – den virker helt underlig. Hjemknappen er død, og – jeg er ked af det – ingen vil savne den.

TouchID gik med…

Sammen med hjemknappen forsvandt også TouchID – Apples ellers glimrende og, på iPhone 5S, nyskabende funktion. Og det havde jeg på forhånd frygtet ville være et kæmpe afsavn. Efter tre dage med iPhone X kan jeg konstatere, at det heller ikke bliver et reelt problem. Og igen er det af samme grund – den er afløst af noget, der er endnu smartere; FaceID. Tidligere har både Samsung og flere andre producenter prøvet at lave ansigtsgenkendelse, men det er – mildt sagt – ikke gået særligt godt. Men Apple gør det de altid gør; de venter til en teknologi er moden (eller til, at de ved de kan gøre den moden) og så slår de til. Og FaceID er nærmest magisk. Det virker bare. Stort set altid. Bevares, det glipper måske en ud af 100 gange – faktisk nogenlunde lige så ofte som TouchID gjorde (Hvis man tit har våde hænder er TouchID faktisk virkelig irriterende). FaceID kan læse dit ansigt når du kigger på telefonen – og hvornår har du brug for at låse den op uden at kigge på den alligevel? Jeg har set kritik af, at man ikke kan have telefonen liggende på bordet og låse den op bare ved at lægge fingeren på den som man kunne med TouchID, og det er helt rigtigt – telefonen skal løftes op. Men det er en lille pris at betale for en funktion jeg allerede nu nærmest har glemt eksisterer. 95% af tiden låser telefonen nemlig op inden jeg overhovedet har registreret at den er i gang med det. Frækt. Meget frækt.
Jeg har læst om andre der har haft problemer i meget skarpt lys – men det er ikke noget jeg har oplevet – selv i neonlys virker FaceID for mig. Jeg kan kun se for mig, at teknologien bliver forbedret over de kommende generationer af iPhones og at konkurrenterne kommer efter det – for dette er helt sikkert fremtiden for sikkerhed på telefoner.

Der er ingen bånd, der binder mig…

Apple arbejder sig langsomt hen imod en fremtid, hvor der simpelthen ikke længere er så meget som et eneste hul i deres telefoner, bortset fra højttalere. iPhone 8, 8 Plus og X understøtter alle trådløs opladning, hvilket er endnu et skridt i den retning – om end du naturligvis stadig kan lade din telefon via et kabel også. Men det skulle ikke undre mig, om Apple i nærmeste fremtid dropper kablet helt. Det kan de dog ikke endnu, for trådløs opladning er langt fra en fuldt udvokset teknologi, og den har da også givet mig problemer. Eksempelvis sker det, at jeg placerer telefonen på ladepladen om natten og tror at alt er godt – for så at vågne næste morgen og se at telefonen er på 13% fordi den har ligget en smule skævt på pladen. Det er mildt sagt irriterende. Heldigvis understøtter iPhone X, ligesom 8, hurtigladning via kabel. Men her dukker et nyt problem op – det er nemlig kun via en speciel lader eller en lader fra en nyere MacBook med dertil hørende ekstra USB C til lightning kabel, der kan levere hurtigladning. Det ville have klædt Apple, i det mindste i den største og dyreste iPhone nogensinde, at have smidt en hurtiglader i pakken. Øv. Til gengæld lover de, at en softwareopdatering snart vil forbedre hastigheden på trådløs opladning, hvilket gør problemet en smule mindre.

Hurtig som bare p…

Apple har altid lavet hurtige telefoner, og iPhone X er ingen undtagelse. Den har samme processor som iPhone 8, en A11 Bionic, og den leverer også hastigheder i samme stil – i øvrigt på trods af, at den skal drive en del flere pixler. I Geekbench 4 får vi en score på 4169 i singlecore og 9469 i multi-core. Det er helt fint og placerer telefonen helt i toppen når det kommer til ydelse. Men et er tal og statistik, noget andet er praksis. Og iPhone X leverer en flydende oplevelse på stort set alle måder. Der er meget lidt ventetid på opstart af programmer, og selv krævende spil afvikles helt uden problemer i ydelsen. Heldigvis er det efterhånden tilfældet på stort set topmodeller fra alle producenter, så her skiller Apple sig ikke nævneværdigt ud fra eksempelvis Huawei eller Samsung.

En lille ting jeg dog har bemærket er, at telefonen godt kan blive varm – især når man spiller tunge spil – og især når de gør brug af AR, som er ekstremt hårdt for en processor. Men det gør sig gældende for stort set alle telefoner, at de kan blive varme når de bliver belastet. iPhone X bliver ikke så varm, at det bliver ubehageligt.

Åh, hvilken skærm

Jeg har set mange skærme på de nyeste topmodeller fra Android producenterne. De er alle rigtigt gode, men Samsungs er generelt set de allerbedste. Så det er jo heldig nok, at Apple har valgt dem som leverandør til skærmen på flagskibet. Under alle omstændigheder er dette en fantastisk skærm, der leverer billedkvalitet helt i top. Den er mere afbalanceret end Samsungs skærme, der godt kan være en smule overvældende i deres kraftige farver, men uden at den mister liv i farverne – de virker bare lidt mere ægte. Apple har tilføjet hele to smagsvarianter af HDR – HDR10 og Dolby Vision, hvoraf det sidste er klart at foretrække. Ser du en film eller en serie i Dolby Vision vil det være en mærkbar forskel fra ikke-HDR materiale; her er bedre farver, bedre kontraster, bedre farveovergange, bedre alting. Men der er en stor, fed flue i suppen når du skal nyde din dejlige højtopløste film i HDR: Udskæringen.

I toppen af skærmen er den nævenyttige udskæring, der huser kameraet der bruges af FaceID. Og udskæringen er ikke køn, det kan vi vist alle sammen blive enige om. Men den er nødvendig, og efter at have haft telefonen i tre dage må jeg også konkludere, at den ikke er så stor en skurk som nogen har gjort den til; det eneste tidspunkt, den virkelig kommer i vejen er når man ser film med telefonen på langs, for film er ofte i 18:9 (eller 21:9) og dermed kan man i teorien fylde hele skærmen ud. Men man kommer altså til at finde sig i, at den lille udskæring gnaver sig ind i siden af filmen. Bevares, man vænner sig til det, men kønt er det ikke.

Da skærmen er et andet format end tidligere skal man i øvrigt også finde sig i et midlertidigt problem; der er sorte kanter over og under mange apps – i hvert fald indtil de har opdateret til en udgave, der understøtter iPhone X’s 18:9 format. De største spillere er allerede ombord – Facebook, Netflix og den slags – men der kommer til at gå lidt tid før eksempelvis Coop, SAS eller DBA kommer ind i kampen. Men det kan man jo ikke rigtigt klandre Apple for, og i 90% af den tid man bruger telefonen er der ingen problemer for de vigtigste apps er enten indbygget eller opdateret.

Men hvordan bruger en telefon uden hjem knap?

Jeg er glad for, at du spørger – for det er faktisk ret simpelt. Som tidligere skrevet er ”hjem” nu et swipe fra bunden af skærmen. For at skifte imellem apps kan man holde inde når man har swipet op, så får man apps på en række og kan bladre igennem dem. Hvis man vil lukke en app holder man nede på den, hvorved et lille symbol i hjørnet af appen lukker den. Det er ikke helt så let som at swipe op som man gjorde på tidligere generationer af iPhones, men det fungerer udmærket. En anden mulighed for at bladre igennem apps er at swipe frem og tilbage på den tynde bar i bunden af skærmen, der indikerer hvor man skal swipe op for at komme hjem. Det er faktisk en ganske glimrende måde at gøre det på, og virker meget intuitivt.
For at få fat i notifikationer skal man nu swipe ned fra venstre hjørne, og kontrolcentret er flyttet op i højre hjørne. Begge dele vænner man sig ganske hurtigt til.

Siri har også holdt flyttedag – hun er rykket ud i siden af telefonen, helt ud på startknappen, som man skal holde inde for at kontakte den digitale assistent. Også det vænner man sig hurtigt til, og det er lige så let som tidligere hvor man holdt startknappen inde. Og eftersom Siri nu tager pladsen i powerknappen, ja så må man altså trykke på to knapper for at slukke telefonen. Det er straks en lidt mere irriterende ændring, for det virker ikke naturligt at den knap der fint klarer at tænde telefonen skal have en ven til at hjælpe med at slukke den.

På låse-skærmen har Apple i øvrigt tilføjet to nyttige små ikoner – foto og lommelygte. Begge ikoner giver sig selv, men det er virkelig praktisk at kunne tænde lommelygten blot med et hurtigt tryk på skærmen uden at skulle ind i kontrolpanelet.

Selfiekameraet der blev til så meget mere

Med TrueDepth kameraet – det hedder frontkameraet nu, efter FaceID er rykket ind – har du pludselig en hel bunke ny funktionalitet på kameraet på forsiden af telefonen. Først og fremmest er det blevet i stand til at tage eksempelvis portrætbilleder, ligesom kameraet på bagsiden kan. Og du kan bruge alle de samme effekter, hvis du er til det. Jeg har stadig ikke taget et eneste billede hvor ”portræt”-belysning effekten har fungeret, men det kommer nok en dag. Det vigtigste er, at du kan tage selfies med uskarp baggrund, hvilket helt sikkert meget hurtigt vil blive moderne.

Derudover er det blevet muligt at sende animerede emoticons – Apple kalder det Animojis – og det er faktisk ret sjovt at lave en animoji, og den kan virkelig illustrere et humør. Den kan i øvrigt eksporteres som video og dermed bruges stort set over alt i systemet.

Kameraet leverer – også i mørke

iPhone X’s kamera skulle, ifølge Apple selv, være det bedste kamera nogensinde. I dagslys leverer det rigtigt fine og klare billeder – men det kan selv den billigste smartphone efterhånden klare. Det skal dog siges, at autofokus og billedstabilisatoren gør at du ikke behøver bruge særligt meget tid på at stille dig rigtigt godt til rette, for telefonen stiller lynhurtigt skarpt og tager et billede som står nærmest perfekt – hver gang. I hvert fald i dagslys. I tusmørke (og mørke, for den sags skyld) skal du dog holde telefonen mere stille, men her kan du faktisk føle en forskel i forhold til iPhone 8 Plus, for kamera nummer 2, der er zoomkameraet, har fået højere lysfølsomhed med en blænde på 2,4 hvor iPhone 8 Plus har en på 2,8 – og det kan man faktisk godt mærke når man tager billeder i mørke. De bliver en smule mere skarpere – især hvis du altså bruger zoomfunktionen. Der er i øvrigt også tilføjet optisk billedstabilisator, hvilket også bidrager til et bedre resultat. Alt i alt er kameraet formentlig et af de allerbedste på markedet, og skal kæmpe med Samsungs Note8 og Huaweis Mate 10 Pro om tronen. Jeg vil endnu ikke kåre en vinder, men mon ikke vi laver en kameratest i løbet af de nærmeste uger.

Selv i regulær mørke kan du få en del ud af et snapshot der er skudt hurtigt.
Bokeh-effekten er blevet klogere – læg mærke til, at baggrunden ikke blandes med blomsterne i forgrunden.

I øvrigt skal det siges, at portrætfunktionen virker til at være blevet en smule klogere på det seneste – der er i hvert fald færre mærkelige fejl end jeg tidligere har set, og har du krøllet hår er der nu en realistisk chance for, at det ikke bliver blandet sammen med baggrunden i portrætfunktionen. Om det er en hardwarefeature eller blot en softwareopdatering Apple har sneget fordi mig uden for meget ståhej skal jeg lade være usagt – men det virker i hvert fald en smule bedre nu end tidligere – og tak for det.

Bedre batterilevetid

Efter tre dage med iPhone X er telefonen nu helt up to date med alle indekseringer og synkroniseringer. Derfor er batterilevetiden nu formentlig det maksimale af, hvad den kommer til at være på noget tidspunkt. Jeg har ikke geninstalleret den fra en backup, så den lider ikke under de problemer som ellers kan opstå fra ”gamle” installationer.

Lige nu har telefonen været tændt og brugt intenst i knap fire timer og der er 63% tilbage. I går var en mere ”normal” dag, og der var den på 50% kl. 15, og holdt uden problemer til kl. 22.30 da jeg lagde den på den trådløse oplader. Det er helt fint og passer meget godt i forhold til konkurrenten. Det er i øvrigt væsentlig bedre end iPhone 8, hvor jeg aldrig er kommet igennem en hel dag fra 6.30 til 22.30 uden at have haft fat i en oplader. Med andre ord leverer X altså en bedre batterilevetid der er til at tage og føle på.

Alle iPhones konge

iPhone X er en fantastisk telefon. Jeg kan ikke sige det på andre måder. Den store skærm der leverer en kvalitet, Samsung må være stolt af, gør det Apple har ønsket: Den bringer oplevelsen helt frem til brugeren på en helt ny måde. Jeg kan virkelig godt lide, at den har de afrundede hjørner, da det skiller den markant ud fra konkurrenterne (med LG G6 som en mulig undtagelse) og det er udført til punkt og prikke.

Jeg er voldsomt imponeret af FaceID som jeg skal være ærlig at have set som en mulig akilleshæl. Jeg skulle have vidst bedre. Det fungerer og viser retningen for fremtidens telefoner – ikke bare Apples.

Måden iOS er tilpasset det nye design er veludført med et par enkelte mærkelige valg – og når app udviklerne kommer ordentlig ind i kampen og får opdateret deres apps vil vi se en endnu mere helstøbt oplevelse.
Alt i alt er missionen lykkedes; iPhone X er den telefon, Apple har villet bygge siden den første iPhone, og det forstår jeg helt ærligt godt. Det er en fantastisk telefon.

Og så det aller, aller sidste. Prisen. For fa’en da, du får lov at hoste op for at få den bedste telefon Apple nogensinde har bygget. Lige omkring de 9.000 kr. for den lille model. Av, for søren da. Men en Audi A7 koster også mere end en Audi A2. Sådan er verden, og selv om det er dyrt er det åbenbart ikke for dyrt, for ordrerne vælter ind på X – og når du får den, bliver du ikke skuffet.

 

Apple iPhone X

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

KARAKTER

For fa’en da, du får lov at hoste op, for at få den bedste telefon Apple nogensinde har bygget

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.