×
GadgetsGuidesTophistorie

Apple Watch 2022 – hvilket skal du vælge?

Apple Watch er verdens mest populære smartwatch - men med en ekstra ny model og en del ældre på markedet kan det være svært at vælge. Vi guider dig til det Apple Watch der passer til dig.

For et par uger siden løftede Apple sløret for deres nye serie af Apple Watch smart ure. Denne gang var der især én stor ændring i forhold til de forrige generationer – der var simpelthen kommet et helt nyt ur til samlingen, Apple Watch Ultra. Apple var, som altid, ret store i slaget i præsentationen, og det nye ur er da på stort set alle måder også anderledes end de tidligere modeller. Men er det så også bedre til alle? Nej, må svaret være. Men der er mange plusser og minusser der skal regnes på før du beslutter dig for at investere i et nyt Apple Watch.

Herunder har vi kigget på de tre nye modeller der lige nu er på markedet. Vi håber du kan bruge guiden til at finde det Apple Watch der er bedst til dig.

Apple Watch Series 8

Den nye udgave af Apple Watch, kaldet Series 8, er “standarden” for Apple Watch. Her finder du de fleste funktioner i en relativt diskret indpakning. Samtidig fås uret i to størrelser, så selv et tyndt håndled vil kunne bære uret i dets 41mm udgave. Samtidig fås uret i flere forskellige materialer, hvilket ikke gør sig gældende for storebror Ultra.

I forhold til funktionalitet, så har skærmen på Series 8 ganske udmærket lysstyrke og leverer op til 1000 nits. De mest avancerede sensorer følger også med dette ur – så der kan måles både iltniveau og laves EKG.

Betterilevetiden er ca. en dag – du skal altså forvente at du skal have uret til opladning langt de fleste nætter. Det gør også, at søvnregistrering ofte ikke er muligt fordi der simpelthen ikke er strøm nok. Du kan selvfølgelig vælge at satse på, at du kan nå at lade uret nok op om morgenen, men det kræver så at du husker det – og at du har de i hvert fald 45 minutter det tager at få uret op på et niveau hvor det kan holde dagen igennem. Hvis søvntracking ikke er vigtigt for dig er det selvfølgelig ligegyldigt – men hvis de virkelig er en prioritet vil jeg faktisk anbefale, at du kigger på Ultra – der snildt holder i to hele dage.

Den største nyhed på Apple Watch Series 8 er temperaturmåling. Men hvis du tror det så kan holde øje med, om du har fået corona, så kan du godt tro om; urets temperaturmåling er (indtil videre) kun beregnet til at holde øje med kvinders cyklus – i hvert fald ifølge Apple. Som mand er det altså svært at retfærdiggøre et køb hvis du for eksempel i forvejen ejer et Series 6 eller 7 for eksempel.

Når det er sagt er Series 8 klart det bedste ur til de fleste. Prisen på 3.899 kr. er dyr, men giver dog mening – især når man tænker på, at du kan vælge at spare en del penge ved at hoppe på et SE til 2.399 i stedet, hvis du eksempelvis ikke tidligere har haft Apple Watch og ikke er sikker på, at det vil være noget du reelt kommer til at bruge.

For: Rimelig pris, gode funktioner

Imod: Ikke meget nyt hvis du har en lidt ældre model, batterilevetid er stadig sløj

Du skal vælge det hvis: Du gerne vil have et allround smartwatch der klarer langt det meste, man kan forvente af et Apple Watch. Hvis du allerede har et Series 7 er der dog nærmest intet nyt under solen, så der giver det slet ikke mening at opgradere.

Apple Watch Series 8 koster fra 3.899 kr.

Apple Watch Ultra

Ultra er den nye dreng i klassen, og det ER virkelig en dreng. Uret er helt enkelt ganske enormt og med sine 49mm skærm er uret det største smartwatch Apple har lavet, og det føles endda større end de allerstørste fra konkurrenter som Garmin eller Suunto. Det betyder også, at uret simpelthen ikke vil gå til et jakkesæt efter min bedste overbevisning. Det er helt tydeligt et sportsur til den krævende atlet og avancerede amatør.

Ultra har nogle klare fordele over alle andre Apple Watches. Uret er først og fremmest hårdført. De første YouTubere har allerede været i gang med den helt store hammer på uret – og det er nærmest umuligt at smadre. Faktisk går møblerne, uret ligger på i stykker før uret. Skærmen er beskyttet af det nye design hvor safirglasset er sænket ned i selve urkassen. Generelt virker uret enormt solidt, så du kan rolig forvente at det holder i mange, mange år uden de store ridser – og hvis du smadrer uret er det formentlig fordi din arm bliver smadret ved samme lejlighed – og så er det formentlig lidt ligegyldigt.

Og nu vi er ved det, så har alle Apple Watches fået nye sikkerhedsfunktioner – blandt andet ringer de selv op til alarmcentralen i tilfælde af en ulykke. Det har vi ad gode grunde ikke testet, men der er (naturligvis) folk på YouTube der har kørt en bil med uret som passager ind i betonklodser – og det ser ud til at virke ganske upåklageligt. Netop denne funktion har alle de nye ure, altså også Series 8 og SE. En ting der dog er unik for Ultra er en ganske imponerende sirene der kan bruges ved ulykker – ifølge Apple kan den høres op til 180 meter væk – og det er vi ikke i tvivl om. Den lyder som en brandalarm.

Ultra er uret for dig der dyrker ekstremsport. Altså dig der løber ultra trailløb, dykker, løber triatlon og så videre. Der er specifikke funktioner til eksempelvis dykning, så du reelt har en dykkercomputer på armen når du har uret på. Ultra er også vandtæt ned til 100 meter, omend Apple “kun” garanterer ned til 40 meter.

En anden ting der følger med Ultra er 4G mobilforbindelse. På både SE og Series 8 kan du godt vælge 4G forbindelse til, men det koster 1.000 kr. ekstra på Series 8 og 500 kr. mere på SE. Vil du have 4G bliver valget imellem Series 8 og Ultra altså en lille smule sværere.

Apple Watch Ultra fås kun i titanium – og kun i farven “neutral”. Det er altså ikke muligt at vælge en sort for eksempel, og det er en smule ærgerligt. Apple har formentlig valgt det på grund af holdbarheden, men det er stadig en skam.

For: Avancerede funktioner til især ekstremsport og træning, enorm og lysstærk skærm, batterilevetid

Imod: Prisen er grundigt høj, meget stort ur – absolut ikke for alle

Du skal vælge det hvis: Du virkelig går op i sport, ikke kan undvære bedre batterilevetid eller bare MÅ have det nyeste og bedste. I realiteten vil jeg fraråde de sidste at købe uret og “bare” vælge Series 8 – Ultra giver simpelthen ikke mening hvis du ikke har brug for det til træning – og så er det ALT for dyrt.

Apple Watch Ultra koster 7.799 kr.

Apple Watch SE

Fra det dyreste nye Apple Watch til det billigste; SE er Apples bud på et billigt smartwatch. Om det så ER billigt når det starter ved 2.399 kr. er selvfølgelig op til den enkelte at vurdere – men hvis du vil have et Apple Watch med alle de grundlæggende funktioner er SE absolut det ur, der vil appellere mest til dig. Der er to grundlæggende forskelle på SE og Series 8; der er ikke allways on skærm på SE – du skal altså være indstillet på, at du har en “død” sort klump siddende på armen. Generelt er skærmen mindre og dårligere end på de to storebrødre. Og så mangler der EKG og iltmåling af blodet.

Hvis din primære grund til at købe et Watch er, at du gerne vil have notifikationer på armen og kunne afspille musik uden at have telefonen med, jamen så er SE faktisk langt hen ad vejen helt fint. Uret registrerer også puls, så som et simpelt træningsur fungerer det også helt fint. I den nye version har SE fået en ny processor der giver ekstra kræfter – men der mangler hurtigopladning, som både Series 8 og Ultra har. Ikke desto mindre er batterilevetiden nogenlunde den samme som på Series 8.

For: Gode funktioner til prisen, billigt, godt begynder-smartwatch

Imod: Mangler allways on skærm, batterilevetid er ikke i top, ingen avancerede træningsfunktioner

Du skal vælge det hvis: Du ikke har haft et Apple Watch før og gerne vil prøve det uden at smide for mange penge ud af vinduet hvis det ikke er for dig. (Husk at et Apple Watch har ret fin gensalgsværdi, så du vil formentlig ikke tabe alt for meget hvis det ender med, at du sælger uret igen.) Du skal være indstillet på, at skærmen er slukket med mindre du kigger på uret, så det er et noget andet udtryk end på de to andre modeller.

Apple Watch SE koster fra 2.399 kr.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.