Siden 1960’erne har atomkraft leveret strøm til millioner af europæere – og efterladt enorme mængder radioaktivt affald, der kan tage millioner af år at blive ufarligt. Meget af det bliver i dag opbevaret i stålcylindere eller forsøgt begravet dybt under jorden. Men ifølge Thorizon, et fransk-hollandsk startup, gemmer der sig uforløst potentiale i de brugte brændselsstænger.
Thorizon arbejder på en såkaldt modulær smeltsalt-reaktor (MSR), der skal bruge en blanding af brugt uran og thorium som brændsel. Reaktoren – med navnet Thorizon One – er planlagt til at producere omkring 100 megawatt strøm, hvilket er nok til at forsyne cirka 100.000 husstande eller et stort datacenter.
Det særlige ved MSR-teknologien er, at den kører ved høje temperaturer og lavt tryk. I tilfælde af en fejl vil den flydende salt, der bruges til at opløse brændslet, størkne og indkapsle det radioaktive materiale. Det mindsker risikoen for udslip og eksplosioner betydeligt sammenlignet med traditionelle reaktorer.
Thorizons løsning er bygget op omkring udskiftelige stålcylindere – kaldet “patroner” – der kan tages ud og erstattes, når brændslet er udtømt.
Et lager af ubrugt energi
Når uran bliver brugt i et konventionelt atomkraftværk, udnyttes kun omkring 10 procent af dets energi. Resten ender som affald – men det er stadig radioaktivt og energirigt. Thorizons direktør, Kiki Lauwers, vurderer, at Europas eksisterende lager af brugt atombrændsel indeholder nok energi til at forsyne hele kontinentet i op mod 40 år. I USA lyder lignende skøn på 100 års energiforsyning.
At det ikke allerede er standardpraksis at genbruge atomaffald, skyldes blandt andet historie og politik. Under Den Kolde Krig bremsede frygten for spredning af plutonium udviklingen af såkaldte hurtige reaktorer, der kunne genbruge brændsel – og samtidig producere materiale til atomvåben. Samtidig blev uran-reserverne større end forventet, og nye fund i Australien, Canada og Afrika gjorde det billigere at mine nyt end at genanvende gammelt.
Stor vision, stort behov for penge
Thorizon har allerede rejst 42,5 millioner euro fra bl.a. den franske stat og hollandske fonde, men det er stadig småpenge sammenlignet med de 750 millioner euro, det vil koste at bygge den første prototype.
– Nogle af de penge, vi i dag bruger på at begrave atomaffald, kunne bruges mere konstruktivt på at genbruge det, siger Lauwers.
Selskabet arbejder i øjeblikket med myndighederne i Holland, Frankrig og Belgien for at sikre godkendelser og placeringer. Tre mulige steder er i spil, og blandt industriens støtter finder man den hollandske koncern VDL.
Hvis Thorizon lykkes, kan projektet ramme tre fluer med ét smæk: rydde op i atomaffaldet, mindske Europas afhængighed af fossile brændsler og levere stabil strøm til både industri og husholdninger.
Et fuldt operationelt MSR-anlæg ligger dog stadig flere år ude i fremtiden. Men visionen om at vende atomkraftens største problem til en energimæssig styrke har fået nyt liv – og med klimakrisen og energiusikkerheden som bagtæppe er der måske mere lydhørhed end nogensinde før.