×
TeknologiTophistorie

Bill Gates vil revolutionere atomkraft

Microsoft-grundlæggeren har taget første spadestik til en ny natrium-kølet reaktor, der skal levere ren energi til 400.000 husstande.

I byen Kemmerer, Wyoming har Bill Gates-virksomheden Terrapower påbegyndt anlægarbejdet på en ny type atomreaktor. Reaktoren køles af natrium i stedet for vand og planen er, at den fra 2030 skal levere strøm til op mod 400.000 husstande. Hvis teknikken altså godkendes af myndighederne.

Terrapowers reaktor er natriumkølet og har et med et energilagringssystem, baseret på smeltet salt. Gates mener, at det nye og avancerede kraftværk “vil bringe fremtiden til USA”.

“Dette er et stort skridt mod sikker, rigelig, CO2-fri energi, og det er vigtigt for dette lands fremtid, at projekter som dette lykkes,” sagde Bill Gates ved ceremonien, hvor det første spadestik blev taget.

I dag er Rusland førende inden for udvikling af natriumkølede reaktorer. Rusland er også den største leverandør af det brændstof, der driver den avancerede type reaktor. Nemlig  Highassay low-enriched uranium (HALEU), der er beriget med en højere procentdel af uranium-235 end det brændstof der benyttes i traditionelle reaktorer.

Af selvsamme årsag har Terrapower også udsat åbningen af reaktoren til 2030, i forventning om, at de sammen med eksterne partnere kan udvikle alternative forsyninger af brændstoffet. Det amerikanske energiministerium arbejder eksempelvis på at udvikle det i USA, fortæller nyhedsbureauet AP.

Bill Gates grundlagde Terrapower i 2008 og fungerer som bestyrelsesformand for virksomheden.

Selskabet har lavet denne oplysningsvideo om natriumreaktoren.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.