Pixel
Gaming

BenQ EX3501r

En gigantisk skærm til gameren der giver smæk for skillingen - men med et par vigtige fejl

BenQ er måske ikke den allerstørste skærmproducent i verden – ikke desto mindre har vi haft fat i et par ret gode skærme fra firmaet tidligere – eksempelvis PD3200U, som vi var rigtigt glade for. Men BenQ laver faktisk også nogle ret fornuftige skærme der er mest beregnet til gaming og medieforbrug. En af dem er den enorme EX3501r, der – som navnet måske antyder en smule – er på hele 35″ tommer. Det er altså en gigantisk skærm der er større end det gennemsnitlige tv var for blot få år siden.

Buet virker – til computerskærme

Jeg vil klappe mig selv lidt på skulderen når det kommer til buede skærme. For nogle år siden, da konceptet kom snigende var jeg helt klar i spyttet – buede tv-skærme er noget bras. Men en buet skærm til skrivebordet er straks en helt anden sag – her giver det faktisk en smule mening. I hvert fald hvis man skal bruge en helt absurd størrelse skærm som EX3501r er. De 35″ jo i forvejen stort set være umuligt at overskue fra normal afstand – men de 35″ kan faktisk give rigtigt god mening i et spil fordi man simpelthen får følelsen af at være omringet af indholdet. I øvrigt er skærmen så bred. at der ikke er tale om almindelig widescreen – det ligner det, man på en telefon kalder “panorama”, og er altså ekstremt bred.

Under alle omstændigheder er EX3501r pænt designet, omend en smule kedeligt. I hvert fald hvis man ser på de fleste gamercomputere, der lyser og blinker – og har ret vildt design. Men en lidt kedelig skærm er dog heller ikke at foragte, og en 35″ skærm med et vildt design ville måske være svær at sælge er mit gæt fordi den simpelthen ville overtage rummet. Så BenQ skærmens design er udmærket og så neutral som en enorm skærm nu kan være.

Ret lav opløsning

Jeg har efterhånden vænnet mig til, at stort set alle skærme jeg har med at gøre er i ret høj opløsning så den enkelte pixel ikke kan ses. På computerskærme betyder det oftest 4K eller endnu højere. I dette tilfælde er der dog “kun” tale om 1440×3440, hvilket ikke er ultra høj opløsning. Hvis man udelukkende bruger skærmen til spil og film gør det ikke så meget, for begge dele fungerer fint i den opløsning – og kun de færreste grafikkort kan trække højere opløsning ved en acceptabel framerate alligevel. Desværre hjælper det ikke på, at opløsningen virker en smule bedaget – og bruger man computeren til almindeligt kontorbrug mener jeg, det er et problem, for vi er efterhånden vant til aldrig at kunne se en pixel – men det kan man altså her.

God billedkvalitet

Ud over en relativt lav opløsning er der ikke meget at udsætte på billedkvaliteten. Både lysstyrke og farvemætning er udmærket – endda ved skærmens standardindstilling. Alt står godt, og faktisk er billedet stort set glimrende på alle måder. Bevares, der findes skærme med højere farveægthed og lysstyrke, men når man bruger EX3501r er den generelle fornemmelse, at det er god kvalitet hele vejen rundt, og at billedet står nogenlunde så godt som man kan forvente.

BenQ EX3501r har 100Hz teknologi, og selv om der findes højere opdateringsfrekvenser (der også ville gøre skærmen betydeligt dyrere), så er det fint nok til, at spil og film ser ekstremt lækre og flydende ud på skærmen. Samtidig har skærmen HDR, hvilket man kan indstille i forskellige spil – jeg prøvede at slå det til i Windows 10 – det gjorde ikke noget godt for billedet. Men i film og spil fungerer det upåklageligt, og forskellen i kvalitet på både farver og kontrast kan være slående.

Lidt sløj ergonomi

Irriterende nok kan skærmen ikke tiltes. Derudover er alle stik placeret under skærmen, og er lidt svære at tilgå. Det ville være rigtigt rart, hvis BenQ havde lavet i hvert fald en USB-C indgang på siden, der var lidt lettere at komme til. Jeg kommer omkring det ved at lade kablerne sidde i computeren i stedet for at tage dem med. Det er selvfølgelig ikke helt optimalt og ser lidt sjusket ud på skrivebordet – men det fungerer. I øvrigt er det rart, at skærmen har stort set alle muligheder for tilslutning: HDMI, USB 3.0, USB-C og DisplayPort.

God skærm til underholdning

Der er ingen tvivl om, at BenQ EX3501r er beregnet til underholdning, og det gør den rigtigt godt. I forhold til kontorbrug mangler den en højere opløsning, ligesom ergonomien ikke er helt i top. Men den enorme størrelse og den lækre fornemmelse af at være omringet af indholdet.

BenQ EX3501R

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: 5.857 kr.

User Rating: No Ratings Yet !