Teknologi

Danske elselskaber tjekkes for prisfusk

Forsyningstilsynet undersøger om 12 danske elnetselskaber ulovligt lader kunderne betale overpriser for strømmen.

12 danske elselskaber er kommet i myndighedernes søgelys og bliver nu undersøgt for, om de har fusket med priserne. Det skriver Jyllands-Posten, der har fået aktindsigt i sagen. Og det er nogle af landets største elselskaber, der nævnes i dokumenterne, deriblandt Ørsted, SEAS-NVE, Ewii og Nrgi.

Elselskabernes priser er under stram politisk kontrol, da der er tale om monopolforretning. Blandt andet har selskaberne indtægstslofter. Men ifølge Forsyningstilsynet udnytter nogle af selskaberne muligvis et smuthul i de såkaldte nettabsomkostninger. Når elektricitet transporteres, går noget af det tabt undervejs og for at kompensere for den strøm, der forsvinder, købes de manglende mængder hos strømhandelsselskaber, der opererer i fri konkurrence.

Elselskaber køber til overpris

Strømmen skal som udgangspunkt købes til markedspris, men der er mistanke om, elselskaberne, ved at købe den manglede strøm til overpris kan kanalisere penge fra monopolforretningen over i elhandelsselskabet, skriver avisen. Ifølge Forsyningstilsynet har de 12 selskaber indrapporteret enten større nettabsomkostninger eller en højere pris per kWh end de øvrige selskaber.

– Konsekvensen er, at forbrugerne kommer til at betale højere priser, end de ellers skulle have gjort, siger direktør i Forsyningstilsynet, Carsten Smidt, til Jyllands-Posten.

Hos SEAS-NVE har koncernens elnetselskab, Cerius, købt strøm hos søsterselskabet SEAS-NVE Strømmen A/S uden at undersøge, om strømmen kunne købes billede andetsteds. Men direktør Henrik Wej Petersen afviser anklagerne med forsikring om, at strømmen er købt til samme vilkår som andre kunder hos SEAS-NVE Strømmen A/S.

Selv om elpriserne er politisk regulerede, er Danmark et af dyreste steder i verden at oplade sin elbil.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.