×
TeknologiTophistorie

Danskerne har flyttet deres elforbrug

Nye tal viser at danskerne har flyttet en tiendedel af sit elforbrug væk fra den såkaldte kogespids, hvor belastningen på elnettet er størst.

Danskerne har brudt vanerne. Det vidner nye tal fra Green Power Danmark om, der viser at danskerne har fulgt rådene og flyttet elforbruget væk fra døgnets travle (strøm)timer.

Først og fremmest, så har de private husholdninger sænket elforbruget med 10 procent sidste år. De tårnhøje elpriser gav et kolossalt incitament til at bruge mindre.

Læs også: Elafgiften genindføres fra 1. juli

Men ikke nok med det – og mindst ligeså vigtigt – så er vores elforbrug flyttet væk fra den såkaldte kogespids mellem klokken 17 og 21. Et forbrug der er flyttet til de sene aften og nattetimer. Grafen nedenfor viser, hvordan forbruget har ændret sig de seneste år.

En stor faktor i det fælles elforbrug er tidspunktet for opladning af de mere end 130.000 elbiler, som lige nu er indregistreret. Men også tøjvask, opvaskemaskinen og tørretumbling har kunne flytte store mængder. Danskerne har i høj grad taget diverse strømapps til dig, der hjælper med at planlægge og elforbrug til det rigtige tidspunkt. Hvilket oftest også er lig med den billigste pris.

Sport i elvanerne

– Der er gået sport i gode elvaner, og resultaterne viser, at danskerne er omstillingsparate. Vi er vidner til en grøn omstilling, som har taget fart og fortsætter de næste mange år, og derfor er det vigtigt, at folk får dyrket de gode rutiner. Hvis vi alle kan flytte noget af vores forbrug væk fra myldretiden i nettet, så kan vi i netselskaberne udnytte elnettet bedre og dermed holde omkostningerne nede, konstaterede chef i Radius og Cerius Cäthe Bay-Smidt ved den lejlighed.

Green Power Danmark er interesseorganisation for den danske energisektor. En beregning fra deres hånd viser, at der skal investeres omtrent 50 milliarder kroner i det danske elnet. I hvert fald hvis det skal understøtte det forventede merforbrug de kommende år. Hvor stor den endelige regning bliver, afhænger af hvor gode vi fremtiden bliver til at fordele forbruget over døgnet.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.