×
TeknologiTophistorie

Danskernes elforbrug er eksploderet

Vores elforbrug i de tre første måneder af 2024 var det højeste nogensinde. Elbiler og varmepumper mistænkes for at stå bag.

Aldrig tidligere har danskerne haft så stort et elforbrug, som i de første tre måneder af 2024. Det viser Energistyrelsens kvartalsstatistik over energiforbruget i Danmark. Faktisk steg det med otte procent, sammenlignet med første kvartal sidste år.

Energistyrelsen mistænker, at to faktorer spiller en væsentlig rolle i stigningen. Nemlig at flere eldrevne varmepumper har erstattet olie- og gasfyr, og at bestanden af elbiler er vokset. Men den endelige baggrund vil først blive afdækket i forbindelse med udgivelsen af den endelige energistatistik for 2024.

Den gode nyhed er, at forbruget af kul og olie alligevel er faldet. Produktionen af råolie og naturgas faldt med henholdsvis 5,5 procent og 9,6 procent, mens produktionen af vedvarende energi steg med 12,1 procent.

elforbrug
Udvikling i elforbrug i 1. kvartal i perioden 2000-2024 [GWh] (grafik: Energistyrelsen).

Den samlede vindkraftproduktion i de første tre måneder af 2024 var 16,6 procent højere end i tilsvarende periode i 2023. Den samlede vindkraftproduktion i de første tre måneder af 2024 var faktisk 27 procent højere end gennemsnittet for perioden de forudgående fem år.

Hele 64,7 procent af danskernes elforbrug blev dermed dækket af vindkraft alene. I samme periode sidste år var det 60,2 procent.

elforbrug
Udviklingen i vindkraftens andel af den indenlandske elforsyning (grafik: Energistyrelsen).

Læs hele rapporten fra Energistyrelsen her (PDF, åbner i ny fane).

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.