Features

De fedeste gadgets – for ti år siden

Skærmens år. Sådan var 2005. Fra plasmaskærme over bærbare GPS’er til personlige håndholdte videoafspillere - der var simpelthen skærme overalt.

2005 blev et stort år for de danske elektronikforhandlere med en vækst på hele 10 procent. Hr og fru Danmark skiftede det gamle billedrørs-tv ud med fladskærms-ditto i et tempo, der fik tv-branchen til at feste. Årsagen? LCD-teknologien var blevet forholdsvis billig og her på det økonomiske opsvings højdepunkt, var der masser af friværdi i murstenene. Friværdi, der skulle omsættes til livsnydelse. Mor fik samtalekøkken, mens far fik fladskærm, GPS og DAB-radio. Ifølge BFE, Brancheforeningen for Forbrugerelektronik i Danmark, blev der solgt 400.000 fladskærms-fjernsyn i 2005, og det var i virkeligheden bare begyndelsen. Indtil 2008, hvor krisen tog fat, bare steg og steg antallet af fladskærme i de danske hjem og sommerhuse.

Danmarks DAB-enegang
På radiosiden blev den globalt set ukendte standard DAB, digitalt radio, stort set blevet den eneste solgte herhjemme på bare et år med over 100.000 solgte radioer i 2005 alene. Spøjst nok var Danmark og England de eneste lande, hvor DAB for alvor blev populært.

Endelig blev 2005 året, hvor den bærbare computer slog den stationære målt i salgstal, en udvikling der forstærkes hele tiden.

For mobiltelefonen var 2005 et spøjst år. Der var to år til iPhone ændrede hele markedet, og producenterne sendte den ene besynderlige model efter den anden på markedet. Motorola havde haft et stort hit med sin Razr-klaptelefon og forsøgte at følge successen op med verdens første iTunes-mobil, Rokr. Det gik ikke godt.

B&O ville med i festen og lavede et meget lidt succesfudt samarbejde med Samsung. På toppen af tronen sad Nokia og Sony Ericsson – to producenter, der begge er væk i dag.

Her er 10 gadgets fra 2005 + tre film, vi så i biografen dengang …

Philips cineos PF9830


Årets absolutte topmodel inden for fladskærme var denne Philips Cineos PF9830, der kunne fås i 32, 37 og 42 tommer modeller. Det var tv’et, hvor Philips introducerede en måbende verden for sin nye Ambilight2-teknologi, der sendte farverne fra skærmen op på væggen bag tv’et. Opløsningen var kun i HD (720p) og man skulle kigge langt efter en digital tuner. Desuden var den mere end 6 centimeter tyk og vejede voldsomme 20 kilo. Men så fik man til gengæld også lov til at betale mellem 20.000 og 40.000 kroner for herlighederne, afhængig af hvilken størrelse man valgte.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11Næste side
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.