DR laver dansk pendant til The Crown

DR har ladet sig inspirere af The Crown. Til januar har DR premiere på en tv-serie i fire afsnit om Frederik den IX, dronningens far.

Netflix-serien The Crown om det engelske kongehus har taget verden med storm. Til januar har DR premiere på Frederik den IX, der er en serie i fire dele om Dronningens far. Serien tegner et portræt af Frederik IX og følger den bevægelse, monarkiet og det omkringliggende samfund gennemgår i hans levetid.

Handlingen begynder i 1912, hvor tronen overlades til hans far Christian X – og vi er med helt frem til hans død i 1972, hvor H.M. Dronning Margrethe II af Danmark overtager tronen.

 

– Frederik IX’ s historie er særlig interessant at følge, fordi monarkiets betingelser ændrede sig markant i hans levetid. Gennem de fire programmer bliver seerne vidne til, hvordan kongehuset gik fra at være en væsentlig politisk magtfaktor til et nationalsymbol. Serien er også et periodeportræt henover mange af 1900-tallets væsentlige, danske samfundsudviklinger og en gribende fortælling om et meget stærkt bånd mellem far og datter, siger DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen.

Præcis lige som The Crown er Frederik den IX en dramadokumentarisk serie, der ved hjælp af skuespillere og dramatiseringer gengiver virkelige begivenheder. Alle scener er skrevet ud fra tilgængeligt kildemateriale, såsom dagbogsreferater, statsrådsprotokoller, fotos, interviews og portrætbøger mv.

 

Frederik den IX
Fra DR1s historiske serie ”Frederik IX”. 1947. Frederik bliver udråbt til konge af Danmark.
Scenen er optaget i Tronsalen på Christiansborg, hvor begivenheden fandt sted. (Foto: Anders Nydam)

Strækker sig over 60 år

Serien er blevet til i et tæt samarbejde med kongehuset, som har bidraget med viden om mange af de historiske detaljer såsom klædedragter, uniformer, ordener, medaljer og hvor forskellige begivenheder præcis udspillede sig. Dronningen har bidraget med forskellige vigtige detaljer, og Kongehuset har givet unik adgang til at filme dramatiseringerne på flere af de rigtige historiske steder på for eksempel Amalienborg og Christiansborg – blandt andet Statsrådssalen og Tronsalen på Christiansborg, Riddersalen på Amalienborg, og ikke mindst kongelogen i det Kongelige Teater.

– Vi gengiver en periode på 60 år og serien er blevet til på baggrund af omfattende research i historiske kilder. Der har været stor fokus på at genskabe den tid, som hovedpersonerne levede i med biler, kostumer, ordener og andre effekter fra tiden, siger seriens producent fra DR, Dorthe Gad Thuemoes.

 

 I en periode på 60 år kræver rollen som Frederik op til flere skuespillere. De to gennemgående voksne roller besættes af Mathias Flint og Kasper Leisner, der spiller Frederik i perioden fra hhv. 1935-1945 og 1947-1972. Frederik IX som barn spilles af Victor Skov Dahl Christiansen og den tidlige ungdom spilles af Andreas Dittmer. Den øvrige rolleliste består blandt andet af Sidsel Siem Koch og Andrea Vagn Jensen, der spiller hhv. den yngre og ældre Dronning Ingrid og Paw Tendrup og Sara Ullner, der spiller hhv. Christian X og hans hustru Dronning Alexandrine.

Frederik den IX får premiere på DR onsdag den 1. januar 2020.

 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.