Bæredygtighed fylder i både politiske udspil og daglige samtaler. Alligevel glemmer mange danskere alt om miljøet, når de står over for et godt tilbud på ny elektronik som en smartphone eller laptop. Det viser en ny undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov for elektronikmarkedspladsen Refurbed.
Ifølge undersøgelsen ved hele 80 procent af danskerne, at elektronikproduktionen skader miljøet – men kun 6 procent siger, at de faktisk tager større hensyn til bæredygtighed, når de køber elektronik, sammenlignet med tøj eller dagligvarer. Omvendt svarer en ud af fem, at de ligefrem tager mindre hensyn, når det gælder tech-produkter.
– Det er positivt, at danskerne er oplyste, men det er bekymrende, at den viden ikke omsættes til konkret handling. Vi har brug for løsninger, der gør det lettere at vælge bæredygtigt – og det er her, vi forsøger at rykke, siger Peter Windischhofer, medstifter og direktør i Refurbed.
9 millioner glemte mobiler
Udfordringen stopper ikke ved de daglige indkøb. En ny analyse fra Fraunhofer Austria afslører, at der ligger omkring ni millioner brugte smartphones i skuffer og skabe rundt omkring i Danmark. En glemt guldgrube, der indeholder store mængder værdifulde og kritiske råstoffer som kobolt og guld.
På EU-plan er billedet endnu mere ekstremt. Ifølge analysen ligger der 642 millioner ubrugte smartphones rundt i europæiske hjem. De rummer tilsammen over 41.000 ton metaller til en værdi af 1,57 milliarder euro.
– Vi står midt i en dobbeltkrise – klimaforandringer og mangel på råstoffer. Ved at genanvende elektronikken, vi allerede har produceret, kan vi både reducere CO2-udledningen og mindske behovet for at udvinde nye, sjældne metaller, siger Peter Windischhofer.
Han peger blandt andet på, at mængden af kobolt i de gamle europæiske smartphones potentielt kunne bruges til batterier i en million elbiler.
Undersøgelsen er gennemført af YouGov for Refurbed i april 2025 blandt 1.000 danskere over 18 år.
Undersøgelsen og analysen tegner tilsammen et billede af et samfund, hvor bevidstheden om miljøpåvirkningen er høj, men hvor handlingerne ikke følger med. Vi ved det godt. Vi gør det bare ikke.