×
TeknologiTophistorie

EU kræver at du selv skal kunne skifte batteriet i din mobil

EU har netop givet mobilproducenterne hovedpine. Fra 2027 skal du selv kunne skifte batteriet i din smartphone.

Engang var det kotume, at batteriet i mobiltelefoner kunne skiftes af brugerne selv. Nutildags er batterierne limet fast og kræver specialudstyr. Det skal laves om, mener EU, for fra 2027 skal brugerne selv kunne skifte batteriet igen. Det blev vedtaget forleden.

Selv om det er en beslutning, der utvivlsomt vil give mobilproducenterne hovedpine, er det ikke årsagen til beslutningen. Det er derimod et forsøg på at nedbringe mængden af elektronisk affald. Et nedslidt batteri er ofte den væsentlige grund til at mobilen bliver skiftet ud med en ny.

Men det er ikke bare mobiltelefoner, der rammes. Også tablets, kameraer og andre “bærbare batterier” skal produceres, så brugerne “nemt kan fjerne og udskifte” batteriet.

De nye regler foreskriver også, at alle elektriske køretøjer, lette transportmidler (f.eks. el-scootere) og genopladelige industribatterier (over 2 kWh) skal have en obligatorisk CO2-fodaftrykserklæring, etiket og digitalt pas.

Yderligere rummer reglerne også krav om genbrug af de sjælne mineraler, der bruges i batterierne. Det skriver vi om i en anden artikel.

Medlemmer af Europa-Parlamentet støttede de nye batteriregler med et overvældende flertal. 587 stemte for, ni stemte imod og 20 undlod at stemme. Hvad angår de næste skridt, skal Rådet nu formelt godkende teksten, inden den kort efter offentliggøres i EU-Tidende og træder i kraft.

EU har allerede besluttet, at USB-C fremover skal være standardstik i mobiltelefoner. En beslutning, der tvinger Apple til at skifte Lightning-stikket i iPhone ud med USB-C.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.