Teknologi

Energikoncern: Vi spilder vindmølle-energien

Batterier er ikke vejen frem, hvis vi skal undgå at spilde den energi, som vindmøllerne skaber på en dag som i dag, advarer direktør for energikoncern.

Når det blæser kraftigt – som i dag – producerer de danske vindmøller rigtig meget klimavenlig strøm. Men der er et problem, advarer Lars Bonderup Bjørn, der er administrerende direktør for energikoncernen EWII: Vindmøllerne producerer mere strøm end danskerne bruger og den overskydende strøm bliver ikke udnyttet eller gemt til ”dårlige tider”. Derfor beder direktøren nu om politisk hjælp til at udvikle nye løsninger.

– Det er som om, at når politikerne snakker klima ender det ganske ofte med, at Danmark bygger endnu flere vindmøller, ud fra en logik om, at jo flere vindmøller, vi har, jo grønnere er vi, siger Lars Bonderup Bjørn.

Artiklen fortsætter efter annoncen


Men den logik fungerer ikke, fordi vindmøllerne producerer for meget strøm på heftige vinddage, som den i dag, og for lidt på vindstille dage. Eller også lukker de helt ned. Den strøm, vindmøller producerer for meget på en dag som i dag, sælger Danmark til udlandet.

– Det er et velkendt problem, at vi ikke formår at udnytte det potentiale, der er i vindmøllestrømmen optimalt. Det, vi skal fokusere på, er at udnytte det, vi har, bedre, siger han.

Batterier er ikke løsningen

Et af de områder, der forskes meget i, er batterier der kan gemme på energien, men Lars Bonderup Bjørn afviser at fysiske batterier er løsningen. Han mener, at batterierne hverken er økonomisk eller klimamæssigt bæredygtige endnu. I stedet foreslår han, at vi bruger eksisterende strukturer.

– Vi kan bruge frysehuse, bygninger og fjernvarmesystemet som en slags kæmpebatterier, og på den måde bruge vores egen grønne strøm selv, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen


– Lidt enkelt fortalt gør vi sådan her: Vi køler frysehuset længere ned, når det blæser meget, og så kan vi spare på strømmen til køling, når det ikke blæser så meget, forklarer han.

Teknologien eksisterer ikke i dag, men er i gang med at blive udviklet i det fire-årige forskningsprojekt Flexible Energy Denmark, som EWII er med-initiativtager til. Projektet er støttet af Innovationsfonden, og foregår i samarbejde med en række kommuner, universiteter og virksomheder i Danmark og EU.

Med den nye klimalov vedtaget håber direktøren, at politkerne vil være villige til at hjælpe med at finde nye løsninger.

– Det er nu, der er momentum til at få det rettet op, og det skal vi gøre. Vi skal finde problematikker som denne her, og i gang med at løse dem, siger Lars Bonderup Bjørn.

Back to top button