Energikoncernen Ewii har netop sat strøm til Danmarks største batterianlæg. Med en kapacitet på 30 megawatt og 43 megawatt-timer skal batteriet, der er placeret ved Hasle på Bornholm, være med til at balancere det danske elnet og understøtte den grønne omstilling.
Anlægget er det største af sin slags i Danmark og fylder 1.400 kvadratmeter. Det består af 116 batteriracks og vejer næsten 900 tons.
Batteriet skal fungere som en form for elektrisk buffer – klar til at sende strøm ud i elnettet på få sekunder, hvis behovet opstår, eller optage overskydende energi fra f.eks. vind og sol. Det bidrager dermed til at stabilisere nettet i takt med, at Danmark i stigende grad bliver drevet af vedvarende energi.
Batterianlægget på Bornholm. – Fremtidens energisystem handler ikke kun om at producere grøn strøm, men også om at kunne flytte og balancere den, når der er brug for det, siger Claus Møller, kommerciel direktør i Ewii-koncernen.
Et bidrag til forsyningssikkerheden Det bornholmske batteri skal blandt andet levere systemydelser til Energinet og dermed bidrage til at holde elnettet i balance. Samtidig ser Ewii det som et vigtigt skridt i opbygningen af en ny, digital infrastruktur, hvor fleksibilitet bliver en handelsvare.
Batteriet kan i teorien også få en vigtig rolle, hvis øens energiforsyning fra Sverige skulle svigte. I sådan en nødsituation vil det kunne holde strømmen kørende i 1-2 timer, indtil alternative løsninger er aktiveret. Det er dog endnu ikke en officiel funktion, men noget Ewii håber at kunne tilbyde i fremtiden.
Flere batterier på vej Det nye anlæg føjer sig til Ewiis voksende portefølje af batteriløsninger, der i forvejen tæller mindre anlæg i Kolding, Munkebo og Korsør. Når et kommende anlæg ved Svenstrup i Nordjylland står klar i slutningen af 2025, vil Ewii samlet råde over en kapacitet på 49 MW og 82 MWh.
– Vi satser på batteriteknologi, fordi vi ved, det virker, lyder det fra Claus Møller, der samtidig slår fast, at Ewii har planer om at investere yderligere i området de kommende år.
Ewii positionerer sig dermed som en af de aktører, der ikke bare venter på de store fremtidige energiprojekter, men investerer i løsninger, der kan tages i brug her og nu.