×
TeknologiTophistorie

Kæmpebatterier skal lagre grøn strøm for Ewii

Ewii vil lagre grøn overskudsenergi i kæmpebatterier, der placeres på Bornholm, på Fyn og i trekantsområdet.

Mens konkurrenten Andel vil lagre grøn strøm i knuste sten, har energikoncernen Ewii i stedet valgt at investere i Danmarks største batterisystem. Kæmpebatterier der kan lades op og lagre strømmen, når der er overproduktion på elnettet.

Batteriene har en samlet kapacitet på 47 megawatt og 62,7 megawatt timer. De skal placeres i Trekantområdet, på Fyn og på Bornholm.

”Den store batterikapacitet, som vi nu etablerer, bliver en del af løsningen for et samlet system for vedvarende energi. Vi mangedobler de megawatt og megawatt timer, der er til rådighed på batterier i Danmark,” siger  administrerende direktør i Ewii koncernen, Lars Bonderup Bjørn.

Det største af EWIIs batterier bliver placeret på Bornholm ved højspændingsstationen nær Hasle, hvor det får kapacitet til at lagre meget store mængder grøn el.

”Batteriet på Bornholm er på 30 megawatt (MW) og 43 megawatt timer (MWh). Det indtager en solid førsteplads som Danmarks største batteri. Systemet har en kapacitet, der alene ville kunne holde hele øens elnet kørende i en time. Samtidig er placeringen helt ideel så tæt på vindkraftproduktionen i Østersøen, siger direktør for kommerciel infrastruktur i Ewii, Claus Møller.

Koncernen har indgået en aftale med Hitachi Energy, der skal levere det store batterienergilagringssystem (BESS). Ewii fortæller, at investeringen i batterilagringssystemerne er på en kvart milliard kroner.

Efter planen er batteriet på Bornholm klar til at blive sat i drift i sommeren 2024. Derudover opstiller EWII i løbet af sommeren 2023 et batteri på 2 megawatt (MW) på Fyn, og fra efteråret etablerer EWII fem batterier på 3 megawatt (MW) forskellige steder Trekantområdet.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.