×
TeknologiTophistorie

I Esbjerg lagres der grøn energi i afløbsrens

I et nyåbnet anlæg i Esbjerg Havn gemmes der grøn energi i det salt, der hedder natriumhydroxid – det samme stof, der findes i afløbsrens.

En af de helt store udfordringer ved den grønne omstilling er hvordan vi kan lagre grøn energi fra vindmøller og andre grønne strømkilder. Der har været forsøg med knuste stenvandballoner og sågar svampe. Men i Esbjerg lagrer de energi i det salt, der hedder natriumhydroxid – det samme stof, der findes i afløbsrens. Det skriver TV 2 Syd.

Et stort anlæg, der er baseret på teknologien, er åbnet på Esbjerg Havn i denne uge. Det lagrer grøn energi på samme måde som batteri. Overskudsstrøm lagres i to store tanke, der er opvarmet til henholdsvis 350 og 700 grader. Når der er behov for energien, kan den trækkes ud i form af varme eller elektricitet.

Løsningen, der hedder MOSS, Molten Salt Energy Storage, får ros fra Søren Linderoth, der er professor på DTU Energi og ekspert i energilagring.

– Det er rigtig, rigtig smart. Jeg tror, det her bliver fremtiden, især fordi det giver mulighed for at gå fra det fossile til det vedvarende, siger Søren Linderoth til TV 2 Syd.

Sådan fungerer MOSS systemet i Esbjerg.

Det er den danske virksomhed Hyme Energy, der står bag MOSS. Hyme Energy er et søsterselskab til Seaborg, der udvikler flydende atomkraftværker sammen med Samsung.

Læs mere: Dansk firma skal bygge flydende atomkraftværker med Samsung.

Efter arbejdet med MOSS demonstrationsanlægget i Esbjerg er det planen at kommercialisere løsningen i 2026.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.