×
Fremtidens Hjem

Sikkerhedsstyrelsen finder fejl i to ud af tre LED-lys

En kontrol af 30 tilfældigt udvalgte LED-belysningsprodukter viser, at mange er fyldt med usynlige fejl, der kan give elektrisk stød.

Sikkerhedsstyrelsen udførte i efteråret 2018 en kontrol af 30 tilfældigt udvalgte LED-belysningsprodukter, og resultatet er graverende. I 19 tilfælde – altså over halvdelen – fandt styrelsen usynlige fejl, der i værste fald kan give forbrugerne elektrisk stød, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Kontrollen betød, at et produkt blev fjernet fra markedet, et andet blev tilbagekaldt og de resterende LED-lys blev sendt tilbage til producenten med krav om at ændre konstruktionen, så produktet kan leve op til lovgivningen.

Skjulte fejl

De fleste af fejlene var ikke synlige for det blotte øje. Generelt var fejlene for små isolationsafstande eller utilstrækkelig isolering i transformeren fra 230 til 12 volt. Denne type fejl giver risiko for elektrisk stød.

En anden type fejl var på produkter med integrerede LED-dioder var, at forbrugerne kunne røre direkte ved dioderne, selvom de ikke kunne skiftes som en pære i en lampe. Det giver risiko for elektrisk stød, oplyser Sikkerhedsstyrelsen.

Hos TEKNIQ Installationsbranchen er man overrasket over, hvor mange fejl kontrollen har afsløret.

– Tallene er voldsomme og jeg er fuldstændig enig med Sikkerhedsstyrelsen, når de beder fabrikanter og EU-importører om at stramme op på kontrollen. Fejl i 19 ud af 30 testede produkter er naturligvis ikke godt nok, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ, der repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder, i en pressemeddelelse.

Tjek efter dansk brugervejledning

Sikkerhedsstyrelsen opfordrer forbrugerne til at sikre sig, at der følger en dansk brugervejledning med elproduktet; det er nemlig et krav for at få godkendt produktet i Danmark. Derudover skal fabrikanten eller EU-importørens navn og postadresse stå på produktet. Hvis der ikke er plads til navn og adresse på produktet, skal det fremgå af salgsindpakningen.

Styrelsen har ikke sat navn på hverken de testede LED-lys eller de produkter, der dumpede i kontrollen.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.