×
TeknologiTophistorie

Fire initiativer skal nedbringe digital svindel

Sammen med en række interesseorganisationer har Erhvervsministeriet sat fire tiltag i søen, som skal bremse den stigende digitale svindel.

Omfanget af digital svindel er stærkt stigende. Derfor har Erhvervsministeriet sammen med Finans Danmark, Forbrugerrådet Tænk, Teleindustrien og Ældre Sagen nået frem til fire initiativer, som skal medvirke til at bremse mængden af tilfælde.

Omfanget er til at få øje på. Fra fjerde kvartal 2021 til samme tidspunkt i 2022 steg anmeldelserne om digital svindel med 49 procent. Der blev indgivet 7.000 anmeldelser.

Derfor er der behov for initiativer, som skal gøre det sværere at svindle og samtidig øge bevidstheden blandt befolkningen om, hvordan man undgår at komme i kløerne på dem der gør det.

De fire initiativer, som Erhvervsministeriet og samarbejdspartnerne, foreløbigt er enige om skal nedbringe den digitale svindel er følgende.

1. Pengeinstitutterne nedsætter grænsen for straksoverførsler.

Finans Danmark har bedt deres medlemmer, altså bankerne, om at nedsætte grænsen for en straksoverførsel fra tidligere 500.000 kroner om dagen til 50.000 kroner. Det vil nedsætte omfanget af tabet for de berørte markant.

Kunderne kan på eget initiativ bede om at hæve grænsen – eller sænke den yderligere – hvis behovet måtte opstå.

2. Præventiv indsats fra bankerne

Finans Danmark har bedt bankerne om at gennemført en kriminalpræventiv indsats overfor svindeludsatte kunder.

Det kan eksempelvis bestå i at oplyse om mulighederne for fuldmagtsløsninger, så pårørende kan følge med i ind- og udbetalinger. Men også oplyse om muligheden for at nedsætte førnævnte grænse til under de fastsatte 50.000 kroner.

3. Øget indsats mod smishing

SMS-beskeder er en yndet måde for svindlerne, at opnå kontakt med mulige ofre. Det kan være beskeder, som efterligner at de kommer fra din bank, en myndighed eller anden aktør og indeholder links, der giver adgang til personlige oplysninger.

Svindlerne udnytter en metode i telenettet, som gør det muligt at ændre afsendernavn. Den metode bruges helt legitimt af myndigheder og øvrige afsendere, men er samtidig en åben invitation til svindlerne.

Teleindustrien vil i samarbejde med teleselskaberne sikre at det bliver muligt at sikre sit afsendernavn, så det ikke kan udnyttes af svindlere. Det kræver opdateringer i telenettet og it-infrastrukturen, hvorfor det forventes klar i 1. kvartal 2024.

4. Større informationsindsats mod målgruppen

Viden om risikoen og hvordan man beskytter sig mod at blive svindlet er essentielt. Derfor vil Finanstilsynet i et samarbejde med Finans Danmark, Ældre Sagen, Teleindustrien og Forbrugerrådet Tænk sikre informationskampagner og løbende informationer, så færre risikerer at blive udnyttet af svindlerne.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.