Gadgets

Forbrugerrådet advarer mod intelligente højttalere

Tænk dig grundigt om, inden du inviterer de intelligente højttalere ind i hjemmet, advarer Forbrugerrådet og IT-Politisk Forening.

Intelligente højttalere med indbyggede digitale assistenter er det nye sort og Google har i den forløbne uge lanceret en højttaler, der både forstår og taler dansk. Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for udviklingen. Forbrugerrådet Tænk mener, at man skal tænke sig grundigt om, inden man installerer en intelligent højttaler i hjemmet.

– Den her Google-højtaler har adgang til din lokation, din email, din kalender, din telefon og alt hvad du gør. Det er den pris, du betaler, for at Google bliver personlig, og derfor må den enkelte gøre op med sig selv, om de vil have den her personlige assistent. Nogle vil synes det er smart, og andre vil synes, at prisen er for høj, siger seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, Anette Høyrup til DR Viden.

Selv om der er mulighed for at definere hvilke data, man ønsker at dele med Google, beroliger det ikke Anette Høyrup:

– Denne her omvendte situation, hvor alt automatisk bliver registreret og logget, medmindre du selv gør noget, mener vi ikke er det bedste udgangspunkt, siger hun.

Lytteposition i hjemmet

Forbrugerrådet Tænk bakkes op af formanden for IT-Politisk Forening Jesper Lund:

– Det, du basalt set sætter op, er en lytteposition i dit hjem, som potentielt kan optage alt, der bliver sagt. At nogen har lyst til at gøre det, stiller jeg mig ret uforstående overfor. Hvis folk ved, hvad de køber, må de selv om det. Men for mig indebærer det langt flere ulemper end fordele, siger han til DR.

Forbrugerrådet stiller også spørgsmålstegn ved datasikkerheden og påpeger, at både Facebook og Google gentagende gange er blevet hacket. Formanden for IT-Politisk Forening mener ligefrem, at optagelser af samtaler i dit eget hjem potentielt kan bruges mod dig.

– Udover at Google kan bruge optagelserne, risikerer du, at politiet og andre begynde at interessere sig for dem. Du har basalt set sat rumaflytning op i dit eget hjem, siger Jesper Lund.

Vi har anmeldt Google Home Mini her.

Kilde
DR
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.