×
GuidesSponseret indholdTophistorie

GUIDE: Hvad skal du se efter, når du køber true wireless-hovedtelefoner?

Her er nogle tip til, hvad du skal være opmærksom på, når du køber dit nye sæt hovedtelefoner. Spoiler: ANC er alfa og omega for oplevelsen.

Sponseret – denne artikel præsentes af Huawei

 

Vi kan nok alle sammen være enige om, at det vigtigste ved et sæt hovedtelefoner er, hvordan de lyder. Er bassen markant og tilstedeværende, mellemtonen fyldig og diskanten distinkt uden at være ubehagelig? Som regel vil det være forskelligt fra person til person, hvad man foretrækker. Alligevel er der en række ting, det er værd at tage i betragtning, når man skal investere sine surt tjente penge i et sæt hovedtelefoner.

Støjreduktion er et must

Der er nemlig meget stor forskel på, hvor meget teknologi, der er pakket ind i de små dutter, du sætter i ørerne. Én ting skal du dog sikre dig allerførst: Nemlig om de True Wireless Stereo-hovedtelefoner, du overvejer, har indbygget støjreduktion. Det gør en enorm forskel for din lytteoplevelse, når du cykler, kører med tog eller går på gaden. Og lad os være helt ærlige – det er når vi er blandt andre mennesker, vi allerhelst vil have noget i ørerne.

Indhold:

  1. Hvad er støjreduktion?
  2. Passer lydprofilen til dine ønsker?
  3. Sikker i trafikken.
  4. Batteri og opladning.
  5. Brug af flere kilder til afspilning.

Hvad er støjreduktion?

Grundlæggende findes der to former for støjreduktion. Passive Noise Cancellation (PNC) og Active Noise Cancellation (ANC). Den første betyder kort sagt, at du stopper noget i eller omkring ørerne, der lukker omgivelsernes lyde ude. Det er en ret primitiv form for støjreduktion, som vi ikke vil bruge mere tid på. ANC derimod er spændende, fordi det tilbyder en helt anden og intelligent løsning på problemet med udefrakommende støj. Men også her er der flere forskellige typer af teknologi, som det er værd at kende til, inden man træffer sit valg.

Fun Fact

Vidste du, at ANC ikke er en ny opfindelse? Faktisk blev teknikken opfundet af den tyske ingeniør Paul Lueg allerede i 1934. ANC blev dog først anvendt i praksis 1990’erne, da det blev integreret i de headset, piloter bruger.

 

For at forstå, hvordan ANC virker, skal man vide, at lyd består af bølger. Målet med ANC er at jævne lydbølgerne fra omgivelserne ud, så de så vidt muligt bliver til en flad linje. Det sker ved, at mikrofoner på hovedtelefonerne måler de lydbølger, der kommer fra omgivelserne. Derefter sendes der lyd ind i øret, som har det modsatte bølgemønster: Når omgivelserne laver en lydbølge, der går op, skaber hovedtelefonerne en bølge med den modsatte form.

Sagt på en anden måde, så kommer der en lyd, som er +1, hvorefter hovedtelefonerne skaber en lyd, der er -1. I den perfekte verden er resultatet et stort rundt 0. Altså stilhed. Det er dog nærmest umuligt at opnå, og derfor er det værd at se nærmere på, hvad producenterne gør, for at komme så tæt på ”0” som muligt. Til det formål er der udviklet tre former for ANC:

  • Feedforward ANC
    Dette er den mest simple form for ANC. Det fungerer ved, at der er placeret en eller flere mikrofoner på ydersiden af hovedtelefonerne. De registrerer lyd fra omgivelserne og ved hjælp af en algoritme genereres der modlyd inde i hovedtelefonerne. Feedforward fungerer godt mod støj fra trafik eller tale. Men teknologien er følsom overfor fx støj fra vind, som skabes inde i hovedtelefonerne, og derfor ikke bliver opfanget.
  • Feedback ANC
    Derfor har man udviklet Feedback ANC, som i praksis er det modsatte af ovenstående. Her har man placeret en eller flere mikrofoner inde i hovedtelefonerne. På den måde skabes et mere retvisende lydbillede af det, man hører, når man har hovedtelefonerne på. Til gengæld er denne form for støjreduktion ikke så følsom for udefrakommende lyd fra tale, trafik osv.
  • Hybrid ANC
    Aha, tænkte ingeniørerne. Så smider vi da bare begge former for ANC i hovedtelefonerne. Dermed får man det bedste fra begge verdener og den mest optimale støjreduktion, der er mulig. Og når det handlede om over-ear eller on-ear hovedtelefoner er det en ret simpel manøvre. Men i forhold til True Wireless Stereo-hovedtelefoner, er det en helt anden sag. Faktisk er det først for nylig, at det er lykkedes at pakke både ydre og indre mikrofoner ind i denne type af bittesmå hovedtelefoner. Et eksempel er HUAWEI Freebuds Pro, som har to ydre og en indre mikrofon til at opfange både ydre og indre støj. Derved er det lykkedes Huawei at skabe et sæt TWS-hovedtelefoner, der kan reducere støj med helt op til 40 dB. Det er faktisk helt enestående.
ModelDesignDynamisk støjdæmpningAktiv støjdæmpning
Huawei Freebuds ProIn-earJaJa
Apple AirPods ProIn-earJa
Huawei Freebuds 3Open-fitJa
Samsung Galaxy Buds LiveOpen-fitJa
Samsung Galaxy Buds PlusIn-ear
Apple AirPods 2Open-fit

 

Passer lydprofilen til dine ønsker?

Alt efter hvad du lytter til, vil du have forskellige ønsker til, hvordan dine hovedtelefoner skal lyde. Nogle former for musik kræver en tung bas. Ved andre typer musik er det vigtigt, at der er et bredt og detaljeret lydbillede i alle frekvenser. Og hvis du mest bruger dine hovedtelefoner til at lytte til fx taleradio, så skal stemmerne stå klart og tydeligt uden alt for meget bas – men også uden for meget diskant, som vil fremhæve S- og T-lyde. 

Lydprofiler tilpasset det, du hører

Heldigvis er der ved nogle hovedtelefoner mulighed for at vælge mellem forskellige lydprofiler, som er tilpasset forskellige typer af lyd. Her er Huawei Freebuds Pro værd at fremhæve, fordi de spiller problemfrit sammen med Huawei Life App. Det er en app, hvor man kan vælge mellem forskellige forudindstillede profiler, som er designet ud fra en algoritme baseret på big data om brugernes præferencer.

Huawei Freebuds Pro
Skærmbilleder fra Huawei Life app’en.

Derudover har Huawei Freebuds Pro en indbygget funktion, som justerer lydgengivelsen til netop dit øre. Det sker ved hjælp af en mikrofon, der er placeret i den del af hovedtelefonen, der er inde i øret. Mikrofonen måler løbende lydens effekt i øregangen og i forhold til de omgivelser, man befinder sig i. Derefter justeres lyden i real time. Ydermere har man mulighed for at bruge Huawei Life App’en til at gennemføre en høretest, som skaber en personlig lydprofil i forhold til ørets form, brugerens alder og præferencer for lydafspilning. 

Sikker i trafikken

At høre musik, når man går på gaden eller cykler til arbejde er et must for rigtig mange. Men du har sikkert også oplevet – eller set andre – der har været ved at gå ud foran en bil eller har overset et rødt lys, fordi de var mere optaget af det, de hører, end det, der foregår omkring dem. Skal du så helt droppe at have hovedtelefoner på, når du bevæger dig rundt i trafikken? Selvfølgelig ikke. Et godt sæt TWA-hovedtelefoner har en funktion, der lader omgivelsernes lyd blande sig med det, du hører. 

Awareness Mode hjælper dig

Funktionen kan hedde noget forskelligt. Hos Huawei Freebuds Pro går den under navnet ”Awareness Mode”, hvilket betyder, at de mikrofoner, der sidder udenpå hovedtelefonerne, lukker lyden fra omgivelserne igennem. Man slår det til ved at tappe på siden af hovedtelefonen i det ene øre. Det er enkelt, smart og betyder, at du kan høre din foretrukne musik samtidig med, at du er en sikker trafikant.

 

Batteri og opladning

Har du nogensinde overvejet, hvor meget tid du bruger på at oplade dine elektroniske hjælpemidler? Og hvor mange bekymringer, du gør dig, om der er strøm tilbage til resten af dagen? Det sidste, du har brug for, er endnu en dims, hvor du hele tiden skal tænke på, om den løber tør for strøm. Derfor bør batterilevetid og ikke mindst opladningstid være et vigtigt parameter, når du skal købe et sæt TWA-hovedtelefoner. 

  • Effektiv brug af batteriet
    Udfordringen for TWA-hovedtelefoner er, at de er så små, at batterierne skal fylde så lidt som muligt. Derfor er kombinationen af et højtydende batteri, og hvor effektivt hovedtelefonerne bruger batteriet, værd at lægge mærke til. Det bør være et krav, at dine TWA-hovedtelefoner kan afspille så lang tid som muligt. Med Huawei Freebuds Pro får du syv timers afspilning af musik på en opladning (4,5 timer med støjreduktion), hvilket er noget af det bedste, du finder. Det er rigelig tid for de fleste af os, som bruger vores hovedtelefoner i forbindelse med transport eller lignende. Men en vigtig pointe er, at du har strøm til yderligere 23 timers musikafspilning i kombination med den æske, hvor du opbevarer dine Huawei Freebuds Pro
  • Fuldt opladte, når du tager hjem
    I praksis betyder det, at du lægger dine TWA-hovedtelefoner ned i æsken, når du fx er kommet på arbejde. Når du skal hjem igen, er de fuldt opladede og klar til mange timers afspilning. Ved et normalt forbrug vil det betyde, at der kan gå op til flere uger, før det er nødvendigt at sætte dine Huawei Freebuds Pro-hovedtelefoner til opladning. Skulle du imidlertid være så uheldig, at du er løbet tør for strøm – så fortvivl ikke. Det tager nemlig blot ti minutter at oplade dem 30% – og har du en halv time, så bliver de opladt hele 55%. 

Brug af flere kilder til afspilning

Huawei Freebuds Pro

Hvis du er som de fleste andre danskere, så bruger du flere forskellige devices i løbet an dag. En del af tiden har du din telefon i hånden. Den bruger du til at høre musik, radio eller foretage telefonopkald med. Men du sidder sikkert også foran en computer en del af dagen. Så vil du gerne kunne høre den video, som en kollega har sendt, eller være på Zoom. Og helst uden at forstyrre kollegerne. Derfor har du måske nogle gange tænkt, at det kunne være smart, hvis man ikke hele tiden skal skifte mellem et sæt hovedtelefoner til telefonen og et andet til computeren, men kan bruge det samme headset. Og det er faktisk muligt med Huawei Freebuds Pro, som er verdens første ægte dual connectivity TWA-hovedtelefoner.

Dual connectivity betyder, at du kan være forbundet med to enheder på samme tid, uden at der er forskel i lydkvaliteten fra den ene eller den anden enhed. Funktionen fungerer sammen med telefoner, tablets, computere, smartwatches og smart TV. Når du først en gang har forbundet hovedtelefonerne til to enheder, vil de fremover tilslutte sig disse, når de er i nærheden. 

Opsummering

True Wireless Audio-hovedtelefoner er det oplagte valg til dig, der ønsker god bærbar lyd, som ikke fylder noget – hverken når du har dem på eller når du skal have dem i lommen. Udbuddet af denne type hovedtelefoner er vokset kraftigt de senere år, og der er stor forskel på, hvor meget du får for pengene. Derfor skal du sikre dig, at det sæt, du overvejer, har præcis de specifikationer, der er vigtige for dig. Her bør en effektiv støjreduktion være en af de ting, der er allerøverst på din liste. Som beskrevet længere oppe, er der stor forskel på kvaliteten af støjreduktion alt efter, hvilken teknik, der anvendes. Hybrid ANC er toppen af poppen – men det er kun få producenter, der tilbyder dette.

Huawei Freebuds Pro
Huawei Freebuds Pro fås i tre farver.

En anden ting, du skal også være opmærksom på, er, om der er en god medfølgende app, som giver mulighed for at lave personlige indstillinger. Det sikrer, at du kan få lige præcis det lydbillede, du holder mest af. Endelig er batterilevetid, både i selve hovedtelefonerne, men i høj grad også i den medfølgende opbevaringsæske, det, der gør forskellen på, om du altid kan få musik i øret. Bemærk her også, at der er stor forskel på, hvor lang tid, det tager at oplade et sæt TWA-hovedtelefoner, når de er løbet tør for strøm. Der kommer en dag, hvor du står med det ene ben ud ad døren og opdager, at dine hovedtelefoner er flade. Så vil du klappe dig selv på skuldrene over, at du valgte et sæt, det kun tager ti minutter at oplade så meget, at du har musik hele vejen ind på arbejde.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.