×
TeknologiTophistorie

I dag er elprisen højere end nogensinde

Elprisen fortsætter med at slå rekorder. I dag er den dyreste dag nogensinde at tænde for stikkontakten.

Elektricitet er rigtig dyrt for tiden og 2022 har vist sig at være rekordernes år. På den dårlige måde, forstås. Det har nemlig aldrig været dyrere at tænde for stikkontakten. Gennemsnitsprisen på 1.000 kWh var onsdag på 4.104,99 kroner, men den bliver højere i dag.

Ifølge Nordpool vil de samme 1.000 kWh i dag koste i gennemsnit 4.192,79 kroner. For et år siden, den 18. august 2021, lå prisen på bare 580,63 kroner. Det er altså en syvdobling af prisen. Og det ser desværre ikke ud til, at priserne falder igen foreløbigt.

Som det ses på grafen herunder har elprisen generelt været stigende gennem hele året. Rekorden blev sat i sidste uge, men den bliver sandsynligvis endnu højere i denne uge.

elprisen
Gennemsnitsprisen i 2022 på 1.000 kWh på ugebasis (Kilde: Nordpool).

En gennemsnitsdansker bruger 1.600 kWh strøm om året, så prisstigningerne er noget, der kan mærkes. DR Nyheder har snakket med Brian Friis Helmer, der er privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank:

“Hvis priserne forbliver på det nuværende niveau, vil en helt almindelig gennemsnitsfamilie med en variabel aftale betale 15.000 kroner mere i år end sidste år til deres elregning,” siger han til DR Nyheder.

Årsagen til de uhyrlige elpriser er et sammenfald af flere faktorer. Størst vejer krigen i Ukraine, der har fået gaspriserne til at stige. Men en varm sommer i Europa, manglende blæst og lav vandstand i europæiske vandreservoirer, som gør, at vandkraftværkerne ikke kører på fuld kraft, er også medvirkende til de høje priser.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.