×
TeknologiTophistorie

iOS 17.4 byder på vilde ændringer

Når iOS 17.4 rammer din telefon om et par uger, behøver du ikke længere bruge App Store til at hente apps.

EU har i den grad fået lirket porten til Apples walled garden op. Efter måneders rygter har Apple nu bekræftet, at der kommer til at ske voldsomme ændringer med både App Store og andre områder på iPhone. Og de bliver indført, når iOS 17.4 opdateringen kommer – sandsynligvis inden for de næste uger, men senest den 7. marts.

For os slutbrugere får det store omvæltninger. Apple vil nemlig tillade app-butikker fra tredjepart, hvilket betyder, at du ikke længere behøver at hente dine apps gennem Apples App Store.

Teoretisk kan store spilhuse som EA Games, eller tjenester som Steam altså fremover lave deres egne App Stores til din telefon eller din tablet.

Det betyder også, at du ikke længere skal betale for apps eller abonnementer via Apples betalingsløsning. Apple tillader nemlig også alternative betalingsløsninger på iPhone og iPad.

Men det stopper ikke her. Apple tillader også, at du kan installere en ny standardbrowser på dine enheder. Det har du på en måde også hidtil, men til forskel fra nu, vil den nye standardbrowser automatisk åbne, når du klikker på links. I øjeblikket åbnes Safari hver gang du klikker på et link uden for browseren.

Mere væsentligt er det dog, at browserne ikke længere skal køre på den samme “web-motor” som Safari (kaldet Webkit). Det har været et krav hidtil. Fra og med iOS 17.4 kan Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox og de øvrige browsere benytte deres egen motor. Eksempelvis benytter Chrome motoren Blink på alle andre platforme end iOS.

Tvunget af EU

Ændringerne er voldsomme i forhold til Apples hidtidige politikker. Ikke alene har Apple haft fuld kontrol over stort set alt, der skete på platformen, de har også tjent store summer på “App Store-skatten” – den afgift på op til 30 procent, som app-udviklere må betale for at være med i App Store.

Det er da heller ikke med Apples gode vilje, at ændringerne indføres. Det skyldes ene og alene EU’s nye lov, Digital Markets Act, DMA, der træder i kraft den 7. marts. Ændringerne vil da også kun gælde for EU-borgere – i resten af verden fortsætter Apple som hidtil.

iOS 17.4 er i øjebliket sendt til betatest hos udviklerne. Præcis hvornår den kommer, er endnu uvist. Blot ved vi, at den kommer inden 7. marts, hvor DMA træder i kraft. Alternativt vil Apple stå til voldsomme bøder fra EU.

Ud over de nævnte ændringer, vil Apple også åbne for adgang til NFC-chippen på iPhone, så andre betalingsløsninger kan benytte den til kontaktløse betalinger. Heriblandt MobilePay.

Læs mere: Apple åbner iPhone for Mobilepay

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.