×
Features

Klumme: EU’s nye Copyright-direktiv er det glade vanvid

Bærer du en Star Wars-trøje på dit Facebook- eller Twitter-profilbillede? Har du taget en selfie foran Eiffeltårnet? Har du smuglet mobilen op af lommen og livestreamet fra en koncert, for at give dine venner en del af oplevelsen? Har du grinet af og delt et meme på Reddit eller Facebook? Så kan du godt vænne dig til en ny virkelighed, for alle de nævnte aktiviter kan nemlig være forbudt ved lov fra i overmorgen, hvis EU-parlamentet vedtager sin nye EU-lov om ophavsret, kaldet Copyright-direktivet.

Det lyder måske absurd, men det er den bekymrende virkelighed. Loven indeholder nemlig Artikel 13, der har fået 70 internet- og teknologieksperter op af stolen og protestere i et åbent brev til Antonio Tajani, der er formand for Europa Parlamentet. En af underskriverne er Tim Berners-Lee – en af de oprindelige stiftere af internettet.

Nyd dine mener … de kan snart være fortid.

Artikel 13

Artikel 13 påbyder nemlig platforme at have et indholdsfilter, der kan filtrere indhold, der bryder med ophavsrettighederne. Et filter, der skal scanne alt det indhold, du gerne vil dele på nettet – for eksempel dit profilbillede på sociale netværk eller sommerferiebilledet fra Paris. Det er både billeder, musik og skrift, der skal scannes.

Betyder det, at memer, videoer og dine favorit-podcasts pludselig forsvinder fra nettet? Ja. Det kan faktisk blive konsekvensen.

Filtrene skal nemlig vedligeholdes af ”intelligent” software – og kan de skelne mellem om det scannede indhold er parodi eller ej? Næppe. Hvad betyder det for det populære ”One Does Not Simple Walk into Mordor”-meme? Eller Youtube-videoen med analysen af ugens Westworld-afsnit, hvor der bruges klip eller billeder fra afsnittet til at forklare pointer?

Og ja, det er faktisk ikke lovligt at tage billeder af Eiffeltårnet, hvis lyset på tårnet er tændt. Så er der nemlig tale om en separat kunstnerisk installation – og det kræver tilladelse at gengive den i offentligheden. En lov så absurd, at den næppe overholdes af nogen, men hvad med filtrene? Kan filtrene skelne?

Rammer de små

EU hævder, at de ønsker at tæmme de store giganter som Facebook og Google, men med det nye Copyright-direktiv er det ikke dem, de rammer. Det er de små opstarter, baggrundsvirksomhederne, der ikke har råd eller teknologisk viden til at installere indholdsfiltre. Alle dem, der skal konkurrere mod mastodonterne. Og alle os, der forbruger kultur fra nettet.

Vi kan lynhurtigt blive enige om, at copyright-lovgivningen trænger til en overhaling – den seneste er fra 2001 og der er immervæk sket en del siden i digiland. Men der MÅ være en mere intelligent måde at gøre det på.

Du kan læse hele Copyright-direktivet her – men jeg advarer; det er skræmmende løsning. Bemærk i særdeleshed Artikel 13 og Artikel 11. Sidstnævnte har jeg ikke omtalt her, men den omhandler afgift på links! Den betyder, at du kan risikere at skulle bede et medie om lov, inden du deler deres nyheder på sociale netværk. Det er det glade vanvid.

Hvad kan vi gøre? Skriv til din repræsentant i EU Palamentet og fortæl dem din mening.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.