TeknologiTophistorie

Kunstig intelligens skal spotte den næste bestseller-roman

En digital redaktør, der er baseret på kunstig intelligens, skal bedømme bogmanuskripter og udpege potentielle bestseller-kandidater.

Kan kunstig intelligens lære at bedømme bogmanuskripter og udpege potentielle bestseller-kandidater? Ja, mener Eva Götzsche, CEO i forlagshuset Egolibris, der samarbejder med Alexandra Instituttet om at udvikle en digital redaktør, som ved hjælp af algoritmer skal hjælpe forfattere med at forbedre deres manuskript.

Ideen til den digitale redaktør fik Eva, fordi hun som ejer af et lille forlag, oplever hvor tidskrævende det er at redigere bogmanuskripter, og derfor er der mange lovende manuskripter, som aldrig når frem til udgivelse. Målet med modellen, der kommer til at hedde Edison, er, at den kan komme med den samme feedback, som en menneskelig redaktør. 

– Noget af det, der er allersværest som forfatter, er, at man sidder med den her tvivl, om det her nu er godt nok. Vi forsøger at klæde den digitale redaktør godt på ved at fodre den med med 3.000 bestsellere i alle genrer. Det betyder, at den via machine learning har lært, hvad der er en god tekst, og hvad der er en god bog. Dermed kan den komme med den samme feedback, som en menneskelig redaktør, siger Eva Götzsche.

Egolibris har fået støtte til projektet igennem Innovationsfonden og ‘Edison’ er udviklet sammen med Alexandra Instituttet, der hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi, og er langt fremme i forskningen af kunstig intelligens.

– Den opgave, Eva kom med, er lige den slags udfordringer, vi er sat i verden for at løse. Her kan vi bygge videre på den nyeste forskning og samtidig finde helt nye anvendelsesområder for teknologien og få det ud at virke i praksis, forklarer Jesper Rosleff,  der er Business Development Manager hos Alexandra Instituttet.

– Vi forventer at skulle udvikle ti forskellige algoritmer, som kan bedømme de forskellige elementer i en god roman, lige fra fortælleropbygning og personkarakteristik til den sproglige kvalitet. Og editoren vil blive fodret med over 3.000 bestseller-romaner, så den lærer at spotte det gode manuskript, fortæller han.

Projektet forventes afsluttet i begyndelsen af 2022, men Eva håber, at hun allerede på Bogmessen i Forum i november 2021 vil kunne præsentere en prototype af AI-redaktøren.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.