×
AnmeldelseComputere og tilbehørMobil og tablets

Microsoft Surface 3

Er det en tablet eller er det en bærbar? Hidtil har det været relativt nemt at gå på indkøb efter en ny maskine: Man kunne vælge mellem stationære, bærbare eller tablets. Men så ødelagde Microsoft overskueligheden med sin Surface Pro 3, der nok var en tablet, men nærmere var en bærbar. Nu har Microsoft lanceret en ny udgave. Pro-betegnelsen er barberet væk og det samme er alt overflødigt fedt og – bedst af alt – prisen. Men Surface 3 har stadig den fuldfede Windows-oplevelse og det er uden nogen tvivl det tætteste vi endnu er kommet på en tablet-erstatning for en bærbar. Har Microsoft endelig fundet tablet-formlen?

Sprød skærm
Den lavere pris kan i hvert fald ikke ses på skærmen. Den er imponerende 10,8 tommer stor og har en opløsning på 1920 x 1280 pixels. Der er ingen skaleringsproblemer og skærmen er både lys, sprød og farverig. Den er ikke på højde med de bedste Samsung-skærme, men mindre kan også gøre det. Min største anke mod skærmen er dimensionerne. Jeg bliver aldrig nogen fan af tablet-skærme i bredformat, der er simpelthen for meget spildplads i siderne, når man browser, skriver, etc. – og for lidt plads i højden. Bredformat er fint til spil og film, men ikke til arbejde. Selv Samsung har indset det, idet skærmene på de helt nye Galaxy Tab 2 tablets er i det mere kvadratiske 4:3-format. Microsoft har udrustet Surface 3 med en skærm i 3:2-format og det hjælper en smule – men i min optik er 4:3 stadig vinderen på tablets.

Stille som en ninja
Microsoft har udrustet Surface 3 med en 1,6 GHz Intel Cherry Trail Atom processor. Fordelen ved Atom-processoren er, at den er passivt kølet. Den kræver ikke blæser, så der kommer ingen støj fra maskinen, når man presser den. Til gengæld må man leve med, at den kan blive temmelig varm, når den udfordres.

Cherry Trail er markant bedre og hurtigere end de første mange generationer af Atom-processorer, men den er alligevel et skridt tilbage i forhold til de Core i3, i5 og i7 processorer, der blev benyttet i Surface Pro 3. En måling med vores foretrukne benchmark-program, Geekbench 3, gav Surface 3 en score på 1026 / 3243 (single-core / multi-core), hvilket er noget mindre end min iPad Air 2, der scorede 1827 / 4547 i samme test. Det er også markant mindre end Windows-baserede ultrabooks, der rundt regnet scorer dobbelt så højt. De manglende procent mærkes selvfølgelig ikke i normal brug, men det gør de i krævende programmer og spil. Hearthstone hakker generende på Surface 3. Det er med andre ord ikke en maskine, du skal forvente at redigere video på. Når det er sagt, så har maskinen ikke de fjerneste problemer med at afvikle ”normale” brugeropgaver – browser, Youtube, mail etc.

Imponerende udstyrsniveau
Apropos brugeropgaver, så er det mest skelsættende ved Surface vel nok, at den kører en ”rigtig” Windows, der kan afvikle rigtige Windows-programmer. Ingen app-erstatninger her, tak. Testmaskinen kørte Windows 8.1, men den opgraderes automatisk til Windows 10, når den bliver tilgængelig (29. juli, red.). Dermed er den en reel erstatning for en bærbar computer og det bærer design og udstyrsniveau også præg af. Surface 3 har både USB 3.0-stik, Mini-DisplayPort, mikroUSB og microSD-kortlæser. Det er mildest talt imponerende ingeniørarbejde at få mast så mange lækkerier ind i en enhed på bare 8,7 millimeter.

I betragtning af hvor hårdt gearet Surface 3 er, mod at være en erstatning for den bærbare, kunne jeg godt ønske mig at tastaturet fulgte med. Men både pen og Microsoft Type Cover er ekstraudstyr – på trods af, at det er helt essentielt, hvis man vil bruge maskinen som bærbar. Tastaturet koster 1.169 kroner oven i prisen. Det er en slat. Til gengæld dublerer tastaturet som skærmbeskytter, der er indbygget pegeplade – og der er endda lys bag tasterne, så man kan skrive i mørke. Det er udmærket at skrive på, men fuldstændig umuligt at bruge, hvis man sidder med maskinen i skødet.

Grundlæggende designproblem
Lige som tidligere udgaver af Microsofts tablets, er Surface 3 udstyret med en støttefod bagpå. Kick Stand kalder Microsoft den. I modsætning til Surface Pro 3 har støttefoden kun tre placeringer og jeg synes generelt der opstår et problem, hvis man bruger både støttefod og tastatur; maskinen kommer simpelthen til at fylde alt for meget på bordet. Selv med støttefoden i øverste hak, bliver maskinen 25 centimeter dyb. Det er mere end de fleste bærbare. Min MacBook Pro, der i øvrigt har 13”-skærm, er kun 22 centimeter dyb.

I det hele taget synes jeg det er svært at komme helt op at ringe over Surface 3, selv om det er en virkelig lækker maskine. Når alt kommer til alt, så synes jeg ikke, at Surface 3 helt slår til – hverken som tablet eller som bærbar. Der er i virkeligheden bedre alternativer i begge lejre.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.