ElbilerTophistorie

Miljøvenligt batteri fra Northvolt klarer 1,5 mio. kilometer

Northvolt og Scania har udviklet et nyt miljøvenligt batteri, der kan drive lastbiler halvanden million kilometer.

Svenske Northvolt og Scania har i dag afsløret en fælles udviklet battericelle til tunge elbiler. I tests har lithium-ion-cellen vist en enestående levetid, hvilket resulterer i kapaciteten til at drive lastbiler i 1,5 millioner kilometer – svarende til lastbilens hele levetid. Samtidig er det et miljøvenligt batteri.

Det er nemlig produceret med fossilfri elektricitet i det nordlige Sverige, hvilket nedsætter cellens CO2-fodaftryk til cirka en tredjedel af en sammenlignende industrireference (IVL 2019 litiumjon NMC 111-cell ).

– I dag er en milepæl på vejen mod et bæredygtigt transportsystem. Fremtiden for tung transport er elektrisk, og for at muliggøre skiftet har Scania brug for top-performende battericeller til vores elektriske lastbiler, siger Scanias CEO, Christian Levin.

Samarbejdet mellem Northvolt og Scania startede i 2017 med det formål at udvikle og kommercialisere en battericelle til tunge erhvervskøretøjer. Nu produceres cellen på Northvolt Ett gigafactory i det nordlige Sverige.

Miljøvenligt bateri
Northvolt-Scania cellen (foto: Northvolt).

Derudover indvier Scania senere på året en ny batterifabrik i Södertälje, Sverige, hvor battericeller skal samles til batteripakker til opstart af produktionen af kraftige elektriske lastbiler.

Læs mere: Elektriske lastbiler kører over Øresund.

– Da udviklingen af battericellen startede, sigtede vi efter høj ydeevne, lave driftsomkostninger og lang levetid. Vi besluttede et krav til cellen for at muliggøre en 1,5 millioner kilometer lang levetid for et tungt Scania-køretøj. Testene viser, at dette krav ikke bare kan opfyldes, men også overskrides, siger Christian Levin.

Cellespecifikationer:

  • Celleformat: Prismatisk.
  • Kapacitet: 157 Ah.
  • Nominel spænding: 3,6 V.
  • Levetid: 1,5 millioner kilometer i tung erhvervstransport.
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.