Elbiler

Norsk forskning kan give elbiler med 1.000 kilometers rækkevidde

Ny silicium-teknologi giver batterier tre til fem gange højere kapacitet end de nuværende.

Siden Sony introducerede litiumion-batteriteknologien tilbage i 1990’erne, er udvikligen gået meget langsomt. Faktisk er kapaciteten på litiumion-batterier kun knapt fordoblet siden da. Men nu sker der måske noget. Norske forskere ved Institutt For Energiteknikk fortæller i en pressemeddelelse, at de har fundet frem til en silicium-løsning, der tre- eller femdobler kapaciteten på batterier. Det skriver Ritzau.

– Det kan bidrage til, at vi blandt andet får elbiler med 1.000 kilometers rækkevidde og mobiltelefoner, som det ikke er nødvendigt at lade op i flere dage, siger forskningsdirektør Arve Holt fra Institutt For Energiteknikk ifølge Ritzau.

Fem gange højere kapacitet

Forskerne fra instituttet, der ligger i Kjeller, øst for Oslo, har i flere år undersøgt muligheden for at skifte grafitten i batterier ud med silicium. En løsning, som også Samsung arbejder på. Silicium har op til ti gange højere kapacitet, men lider under, at det aflades for hurtigt igen. Gennembruddet er en ny speciel siliciumblanding, der giver højere kapacitet samtidig med at kapaciteten holder sig stabil.

Forskernes siliciumblanding kan i bedste fald give batterierne fem gange højere kapacitet. Det er ikke ringe.

Skal testes af norske virksomheder

Teknologien skal nu testes af en række norske og internationale virksomheder, i samarbejde med Kjeller Innovation, som arbejder på at kommercialisere forskningsresultaterne. Samtidig arbejdes der på at patentere teknologien.

– Vi har testet af det fungerer med gode resultater i laboratoriet. Nu skal vi tjekke hvordan det fungerer i industrielle processor, siger Marte O. Skare, som er en af forskerne i projektet.

Projektet har fået navnet SiliconX – og vi kan ikke vente med at høre mere …

Samsung meddelte i november sidste år, at forskere på Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT) har skabt en såkaldt “grafen-kugle” der giver batteriet 45 procent højere kapacitet og fem gange hurtigere ladetid i forhold til traditionelle litiumion-batterier. Men. Det lader til, at Norges løsning give bedre bonus.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.