×
TeknologiTophistorie

Nu åbner SAS for reservationer på elfly

Vil du sikre dig et sæde på det første SAS-elfly, skal du sidde klar ved tasterne fredag middag. Flyvningerne starter i 2028.

Fredag den 2. juni åbner SAS for sædereservationer på selskabets første kommercielle flyvning med elfly. Der er 30 pladser på de tre indledende flyvninger, så der bliver sikkert rift om sæderne. Billetterne frigives klokken 12.00 på selskabets hjemmeside.

SAS’ mål er netto-nul-udledning i 2050. En vigtig del af opnåelsen af dette mål er at udvikle og bruge teknologiske innovationer såsom elektriske fly på kortere ture.

Billetprisen for den første flyvning bliver 1.946 kroner. Men det koster ikke noget at reservere pladsen – billetten skal først betales 30 dage inden turen. I øvrigt er prisen en hyldest til det år, hvor SAS først begyndte at flyve.

“Siden starten i 1946 har SAS været en af pionererne i luftfartsindustrien, idet SAS f.eks. var den første kommercielle luftfartsoperatør, der fløj over Nordpolen for at forkorte flyvetiden mellem kontinenter markant. Det faktum, at vi nu kan invitere vores passagerer til den næste store milepæl i fremtidens luftfart er en naturlig fortsættelse af den pionerånd og et væsentligt skridt på vores rejse mod mere bæredygtig luftfart,” siger koncernchef Anko van der Werff fra SAS.

Tanken er, at elfly skal dække ruterne mellem Danmark, Norge og Sverige fra 2030.

200 kilometers rækkevidde

Det første elfly med SAS-logoet bliver Airbus ES-30 (billedet øverst). Allerede i september sidste år skrev selskabet under på købsaftalen med Airbus. Flyet har de selv været med til at udvikle.

Elflyet kan rumme 30 passagerer og har fire elektriske motorer. På elektricitet alene har ES-30 en rækkevidde på 200 kilometer, men med hjælp fra hybrid-teknologi når rækkevidden op på 800 kilometer.

Det er dette batterimodul, der skal give det nye elfly energi (foto: Heart Aerospace).

Batterierne er i moduler, der kan skiftes. Det giver den fordel, at de blot skal skiftes med friske i lufthavnen. Desuden er det muligt at forbedre flyets rækkevidde efterhånden som batteriteknologien udvikler sig. I midten af 2030 forventer selskabet, at rækkevidden kan komme op på 300 kilometer på ren elektricitet.

Reservationerne kan fra fredag middag foretages på denne hjemmeside.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.