×
ElbilerTophistorie

Ny ladestandard kan levere 4,5 megawatt

Den nye MCS-standard til ekstrem lynladning skal muliggøre tung eldreven trafik med en ladeeffekt på op til 4,5 megawatt.

Scania og ABB E-Mobility har sammen skabt en ny ladestandard, der kan levere en ladeeffekt på til 4,5 megawatt. MCS,  Megawatt Charging System, regnes for at blive branchestandard, men ikke til elbilen hjemme i garagen. Derimod er den beregnet til tung trafik, såsom lastbiler.

CSS-systemet, som benyttes på nuværende lynladere, kan levere en ladeeffekt på op til 375 kW. Det er rigeligt til elbiler, men ikke til elektriske lastbiler, der har en langt større batteripakke. Derfor har der været arbejdet på MCS i årevis. Nu melder Scania altså, at de inden længe er klar med lastbiler, der kan lade med 750 kW via MCS-ladere fra ABB. Det skriver svenske Auto Motor & Sport.

Batterierne til lastbilerne kommer fra Northvolt og skulle holde hele bilens anslåede levetid på 1,5 millioner kilometer. Dem skrev vi om i sidste måned.

Med den ekstreme ladeeffekt vil lastbilerne kunne leve op til køre- hviletidsreglerne. De fastslår, at en professionel chauffør ikke må køre mere end 4,5 timer i træk. Herefter er der lovkrav om 45 minutters hvile. For den tunge el-drevne vejtrafik betyder det 4,5 timers ønsket kørsel og derefter en fuld opladning inden for 45 minutter.

Læs mere: Miljøvenligt batteri fra Northvolt klarer 1,5 mio. kilometer.

Målet er dog højere end de 750 kW. Det skulle ikke tage lang tid, før ladeniveauet er hævet til én megawatt (1.000 kW). Udviklingen er i gang for at nå 3 megawatt, men det kræver mere avanceret køling af kablet, ladehandske og batteri. Loftet for standarden er 4,5 megawatt.

Nyt ladenetværk

Det er ikke bare Scania, der går all-in på MCS-systemet. Det samme gør Volvo Trucks og Daimler, ligesom det forventes at Teslas Semi vil benytte standarden. I hvert fald i de europæiske udgaver.

Med hensyn til infrastrukturen til MCS-opladning vil Scania, Volvo Trucks og Daimler sammen bygge et ladenetværk til lastbilerne. I første omgang i Sverige. Q8, Circle K og Ionity er også navne, der nævnes i den forbindelse.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.