ElbilerTophistorie

Prøvekørt: Renault 4 E-Tech

Renault 4 E-Tech er ikke bare familieudgaven af Renault 5, den er meget meget end det. Vi har været i Portugal for at prøvekøre banditten.

Der er ikke meget Postmand Per over den nye elektriske udgave af klassikeren Renault 4, der blev brugt som postbil i Danmark fra starten af 1970’erne og helt op i 1990’erne – altså i omkring 20 år. Den nye Renault 4 E-Tech er et helt andet dyr, med SUV-udtryk og kæmpestore 18-tommer hjul som standard.

Og så er Renault 4 E-Tech i øvrigt “familieudgaven” af den smaddercharmerende Renault 5 E-Tech, der trods sin charme har én væsentlig mangel, nemlig plads. Plads til familien og til bagage. Det retter Renault op på med 4’eren.

 

Under staffagen er Renault 4 nøjagtig samme bil som lillebror. De deler både grundlæggende platform, motorstørrelse, batteristørrelse, teknologi og infotainmentsystem. Men den er alligevel væsentlig anderledes.

Renault 4 har ikke den samme umiddelbare visuelle charme som lillebror. Til gengæld vokser den på én, efterhånden som man opdager de små detaljer. Hvad fireren mangler i charme, har den nemlig til gengæld i praktiske fordele.

 

Ikke alene er den knapt 22 centimeter længere, akselafstanden er også øget med otte centimeter. Det kommer naturligvis bagsædepassagererne til gode, der får væsentligt mere benplads. Men også bagagerummet er øget med næsten 100 liter til 420 liter. Bagagerummet har lav læssekant og alle sæder, inklusive passagersædet foran, kan lægges helt plant ned, så man kan fragte endog relativt lange genstande.

Læg dertil at Renault har drysset små praktiske detaljer rundt omkring i bilen. Der er fastmonterede elastikker i bagagerummet, hvis man skal fragte planter eller andre ting, der ikke skal vælte. Der er USB-C stik til både for- og bagsædepassagerer (fire styk i alt). Der er trådløs opladning af mobiltelefonen, V2L og, nå ja, så er der mulighed for at tilkøbe en flettet baguette-kurv til kabinen. Der er endda elektrisk bagklap, der kan aktiveres med foden – noget man ikke er vant til at blive forkælet med i denne størrelse bil.

Renault 4 E-Tech er også den første af Renaults biler, der har en nøgle på mobiltelefonen, der kan deles digitalt med andenpart. Igen en understregning af dens familiære kvaliteter.

 

En helt anden oplevelse

Hvis man tror, at køreoplevelsen i Renault 4 og 5’eren er identiske, bør man forberede sig på en overraskelse. Selv om de grundlæggende er ens i platform og teknologi, er der væsenforskel i oplevelsen. Hvor Renault 5 E-Tech er en spændstig lille sag med gocart-kvaliteter, har Renault 4 E-Tech en helt anden undervogn, der er langt mere blød i affjedringen, tilpasset det familiesegment, den sigter efter.

Hvad de to modeller dog deler, er roen i kabinen – godt hjulpet på vej af Renaults cocoon-teknologi, der dækker over en speciel isolering i gulvet. Borset fra lidt vindstøj fra forruden er der en luksuriøs ro i Renault 4.

Den er let at køre, med et styretøj, der er i den løse ende. I modsætning til mange andre elbiler føles den “let” på vejen (ikke ustabil – der er en væsentlig forskel) og den vejer da også kun knapt 1.600 kilo. Det er medvirkende til et relativt lavt forbrug; På vores tur brugte bilen omkring 15,2 kWh pr. 100 kilometer, hvilket giver en reel rækkevidde på omkring 370 kilometer ved blandet kørsel. Hvis det holder, når den kommer i Danmark omgivelser er det mere end godkendt.

 

Renault 4 E-Tech40 kWh52 kWh
Rækkevidde (WLTP)308 km409 km
Forbrug (WLTP)14,7 kWh/100km15,1 kWh/100km
Motor120 hk150 hk
Moment225 Nm245 Nm
Acceleration 0-100km/t9,2 sek.8,2 sek.
Ladeeffekt (AC / DC)11 kW / 80 kW11 kW / 100 kW
Ladehastighed320 km/t400 km/t
Trækkrog750 kilo750 kilo
Garanti2 år2 år
Forventet pris199.900 kr.234.990 kr.
Priserne er gætværk; de er endnu ikke offentliggjort.

Assistentsystemerne er i den grad også godkendt. Den adaptive fartpilot har en jævn og hurtig acceration ved overhaling og tilpasser automatisk farten til vejens forløb. Også trafikskilte. Vejbaneassistenten er bestemt uden at være brutal eller neurotisk. I det hele taget virker systemerne både gennemførte og tryghedsskabende.

Til gengæld kunne jeg efterhånden godt tænke mig at se en opgradering af Renaults OpenR Link brugerflade på Android Automotive. Den har været Renaults helt store fordel, men den er ikke blevet opdateret siden Megane E-Tech blev sendt på vejene – og selv om den fungerer uden anmærkninger, er konkurrenterne halet ind. Specielt VW er kommet langt.

 

Hvordan bliver prisen på Renault 4 E-Tech?

Vi ved endnu ikke noget om de danske priser, men det er sikkert og vist, at Renault 4 bliver dyrere end Renault 5. Ikke alene fordi det er en større bil, men også fordi vi danskere har fået en helt ualmindelig god pris på Renault 5. Det er langt fra sikkert at Renault Danmark kan forhandle samme gode pris hjem på denne model.

Skal jeg komme med et gæt, bliver det, at Renault 4 bliver omkring 15.000 dyrere end lillebror. Altså en startpris på lige under 200.0000 kroner, mens en fuldt udstyret model vil ramme en pris lige under 245.000 kroner. Så vil den også ligge lunt i forhold til direkte konkurrenter som Hyundai Inster, Fiat Grande Panda og Opel Frontera.

 

Meget dyrere må den heller ikke blive, da den mere luksuriøse Renault Megane E-Tech fås for 244.990 kroner – og her vil mange nok føle, at de får væsentlig mere komfort for pengene.

iNPUT var inviteret til testkørsel i Portugal af Renault, der betalte både rejse og ophold.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.