TeknologiTophistorie

Oligarker sidder tungt på store dele af techindustrien

Oligarker er blevet synonymt med Ruslands styre og fungerer som den russiske økonomis forlængede arm - også i forhold til store techvirksomheder

Den russiske rigmand Alisher Usmanov, der i går fik sin yacht beslaglagt, er på EU og USA’s sanktionsliste over oligarker der nu er mål for Vestens vrede over invasionen af Ukraine. Men indtil videre ændrer det ikke på, at rigmanden ejer betydelige dele af rigtigt mange store tech-virksomheder.

Ejer dele af kinesisk telefonproducent

En af de virksomheder, den russiske oligark har en “betydelig” andel i, er kinesiske Xiaomi. I forvejen har det kinesiske firma været i problemer fordi de har været under anklage for at tillade de kinesiske myndigheder at spionere på brugerne – det er endda gået så vidt, at den Litauiske forsvarsministerium tidligere ifølge The Guardian valgte at advare imod brugen af Xiaomi telefoner – faktisk gik de så vidt som til at opfordre til, at litauere skulle smide deres Xiaomi telefoner ud. Nu kan det kinesiske firma altså igen komme i modvind, fordi Usmanov altså ejer en del af virksomheden. Det er ikke lykkedes os at finde ud af, hvor meget han faktisk ejer, for det holdes hemmeligt af både USM, Usmanovs investeringsselskab og Xiaomi selv. Internt i Rusland ejer Usmanov det største russiske internetfirma, Mail.ru.

Facebook, AirBnB og Über

Usmanov er, udover sit medejerskab af Xiaomi, via sit selskab USM, ikke uvant ud i tech-verdenen. Han var således ifølge Forbes en af de første investorer i Facebook, ligesom han også har ejet – og ejer – aktier i flere andre vestlige teknologivirksomheder, blandt andet Über og AirBnB. AirBnB har dog tidligere i dag valgt at trække sig fra det russiske og hviderussiske marked, så det må forventes at Usmanov ikke har nogen direkte indflydelse på driften af AirBnB.

Flere oligarker i øst og vest

Usmanov er langt fra den eneste der ejer store andele af både kinesiske og vestlige tech-virksomheder. En anden af de rigeste russere, Yuri Milner, sidder nemlig også stadig på betragtelige andele af både Twitter og Facebook. Faktisk har han lavet meget af sin formue ved at købe sig ind i Twitter, da platformen var helt ny.

Online krigsførelse

Krigen i Ukraine bliver ikke alene udkæmpet på landjorden og ved at svække højtstående personer som Usmanov via sanktioner. Også på de digitale medier kæmpes der om at få overtaget. Facebook udelukkede forleden dag flere russiske medier fra tjenesten. I dag har Rusland så fuldstændig lukket for al adgang og dermed kommunikation på det sociale medie. Tidligere er også britiske BBC blevet blokeret.

På den ukrainske side af konflikten gøres der også klar til cyberkrig. Her har den ukrainske kommunikationstjeneste hvervet flere hundrede frivillige hackere, som skal hjælpe med at svække russerne. En talsmand fortæller at de skal bistå i angreb mod mål som den russiske stat, finanssektoren, statskontrollerede medier og jernbanen.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.