fbpx

 

 

 

 

ElbilerTophistorie

Sensorer skal hjælpe elbilister i Danmark

Sensorer i asfalten skal sikre, at elbilister ikke kører forgæves til optagede ladepladser. De første opsættes i dag i Aarhus.

De fleste elbilister kender irritationen ved at ankomme til en ladestander, der er optaget af en anden bil, som ikke oplader. Men snart kan det være slut med den slags hverdagsirritationer. Et nyt pilotprojekt skal nemlig gøre det nemmere at være elbilist ved at give brugerne information om, hvilke offentlige ladepladser der er i brug og hvilke der er ledige.

I asfalten ved omkring 100 offentlige ladestandere i Aarhus vil der blive indsat sensorer, der vil kunne sende live-data, så elbilister fremover i realtid kan se, om ladepladsen er ledig. Selvom forsøget i første omgang foregår i Aarhus, er der stort potentiale i at bruge data fra sensorer til at forbedre lademulighederne for elbilister i hele landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

– Med det nye pilotprojekt vil vi ikke alene kunne fortælle, hvornår de 100 ladepladser er ledige. Vi vil også kunne benytte datamængderne til at beregne sandsynligheden for, hvornår andre ladepladser er ledige. Hvis vi lykkes med at udvikle den model i Aarhus, vil den formentlig kunne udbredes til resten af landet, idet vi forventer, at lademønstrene i de større byer vil være sammenlignelige, siger Tan Minh Tran, der er medstifter og adm. direktør hos den aarhusianske tech-virksomhed Papp, der har været med til at udvikle den nye løsning.

Det er ladeoperatøren Clever, der bidrager til projektet med størstedelen af de 100 ladestandere. Allerede inden udgangen af 2021 forventer de, at alle – kunder såvel som ikke-kunder – via Clevers app kan tilgå dataene og se, hvor der er ledige, offentlige ladestandere i Aarhus.

– Pilotprojektet her er et godt skridt henimod at bringe vores app tættere på virkeligheden og forbedre ladeoplevelserne for elbilisterne. Samtidig matcher det vores teknologiske ambitioner i forhold til også at gøre opladningen grønnere. Eksempelvis har vi et stort fokus på at styrke integrationen af ladenetværket med elnettet, så elbilerne automatisk lades, når der er grøn strøm i elnettet, siger Niels Frøhlke, Digital Manager hos Clever.

Det nye pilotprojekt er støttet af Aarhus Kommunes grønne investeringspulje. Med puljen bidrager Aarhus Kommune til projekter, der kan være med til at sikre en mere grøn og bæredygtig kommunal drift, som medvirker til realiseringen af Aarhus Kommunes mål om at være energi- og CO2-neutral i 2030.

De første sensorer sættes i asfalten ved Clevers ladestandere på Helge Rodes Vej i Aarhus N i dag, torsdag den 19. august kl. 13. De resterende sættes op løbende igennem resten af august.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Back to top button