×
TophistorieTV 2 Play

Sidney Lee genoplives af kunstig intelligens

Kunstig intelligens har genskabt Sidney Lee i en ny TV 2-dokumentar.

Danmarks første reality-tv-stjerne, Sidney Lee, døde for knapt et år siden. Men i en ny dokumentar på TV 2 kan man høre ham sige ting, som han i virkeligheden aldrig har sagt. TV 2 har nemlig genskabt hans stemme ved hjælp af kunstig intelligens, så han “selv” kan kommentere dokumentarfilmen.

TV 2s faktachef Thomas Breinholt forklarer, at man skal betragte stemmen som dokumentarens speak. Men med den forskel, at TV 2 kunstig har genskabt Sidney Lees stemme.

– At genskabe en afdød persons stemme ved hjælp af kunstig intelligens er ikke noget vi har gjort før på TV 2. Det er forbundet med flere dilemmaer og et stort ansvar. Men jeg synes, at vi er landet på et spændende og ikke mindst etisk forsvarligt resultat, siger Thomas Breinholt.

– Vi har for det første fået familiens samtykke. Vi deklarerer det tydeligt overfor seere og lyttere, og så har vi været påpasselige med, hvad vi lader den kunstigt skabte stemme sige. Alt hvad den siger, er baseret på gennemgribende research, udtalelser fra personer helt tæt på ham og Sidneys egne ord fra da han levede, siger Thomas Breinholt.

Genopstået i USA

Det er det amerikanske selskab Veritone, der har samarbejdet med TV 2 og Pipeline Production og udviklet algoritmen bag den kunstige stemme. Herefter har holdet bag dokumentaren skrevet, hvad “Sidney Lee” skulle sige.

Først sendte produktionsselskabet bag dokumentaren, Pipeline, en masse materiale med Sidney Lees rigtige stemme til en computer hos Veritone. Samtidig fik produktionsselskabet en af sine ansatte, til at indtale en referencestemme.  Referencestemmen fik computeren i USA også, og så parrede den de to stemmer. 

– I mange år har vi brugt greb som rekonstruktioner og dramatiseringer i vores dokumentarer. Men nu tillader teknologien, at vi kan gøre noget helt nyt i vores formidling. Vi har taget den kunstneriske frihed at prøve denne mulighed, som vi tror er helt i Sidneys ånd. Så længe etikken er på plads, og vi deklarerer det tydeligt over for brugerne, synes jeg altid, at TV 2 skal teste grænserne for, hvilke virkemidler der kan styrke vores fortællinger på en spændende og relevant måde, uddyber Thomas Breinholt.

De første to afsnit af dokumentarserien ‘Sidney’ har premiere 11. april på TV 2 Play og TV 2 Echo. Tredje og sidste afsnit vises på TV 2 Play og TV 2 Echo tirsdag 18. april.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.