TeknologiTophistorie

S!RENEN skal advare danskerne om fare

Et nyt system, kaldet S!RENEN, vil være i stand til at advare danskere i specifikke områder om fare. Det vil ske via mobilnetværket.

Til april tages et nyt værktøj i brug, der kan advare danskere om akut fare. Vi kender alle varslingssirenerne, men S!RENEN vil benytte mobilnetværket til at advare personer i specifikke områder.

Teknologien kaldes cell-broadcasting og gør myndighederne i stand til at udsende meddelelser til alle mobiltelefoner, som måtte være koblet til mobilmasterne i et givent område. Uanset operatør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når en mobil modtager beskeden, så afviger den tydeligt fra en almindelig SMS eller pushnotifikation. Din mobil vil modtage beskeden med lyd, uanset at din mobil er på lydløs eller på flytilstand. Lyden fra S!RENEN er en intens, høj tone med enkelte korte pauser, der fortsætter indtil den slås fra ved at trykke på beskeden på din telefon. Som modtager er man anonym, da Politi og beredskab ikke ved hvem der modtager beskederne.

Se mere om teknikken bag i videoen her

“Danmark er et trygt og sikkert samfund, men der kan alligevel opstå situationer, hvor menneskeliv er i fare. Her kan det nye varslingssystem S!RENEN advare dig og fortælle dig, hvad du skal gøre. Det er et rigtig godt supplement til beredskabsmeddelelser og de fysiske varslingssirener”, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

Brug af S!RENEN

Følgende procedure følges ved brug af systemet

  1. Beredskabsmyndighederne rykker ud til en krise eller katastrofe. Er der behov for varsling af borgere i området, kontakter de politiet.
  2. Rigspolitiet sender en advarsel ud til mobilnetværksoperatørerne.
  3. Mobilnetværksoperatørerne sender automatisk advarslen ud til de relevante telemaster i fareområdet.
  4. Telemasterne distribuerer advarslen ud til mobiler i det specifikke område.
  5. Borgere med en nyere mobiltelefon i området modtager advarslen. Her skal de stoppe med det, de laver, læse informationen på deres skærm og reagere derefter.

Kilde: Faktaark på sirenen.dk

Artiklen fortsætter efter annoncen

En oplysningskampagne, der skal forberede danskerne på indførslen af systemet, starter i dag. Selve systemet er i skrivende stund i sin afsluttende testfase og fra april forventes det fuldt funktionelt. Myndighederne planlægger at teste systemet første onsdag i maj kl. 12, som vi kender fra varslingssirenerne.

Hvem står bag S!RENEN?

Bag projektet står Forsvarsministeriet i samarbejde med Justitsministeriet samt Klima­, Energi­ og Forsyningsministeriet. Forsvarsministeriets Materiel­ og Indkøbsstyrelse har stået for anskaffelse og implementering af systemet bag S!RENEN.

S!RENEN drives af Beredskabsstyrelsen i tæt samarbejde med Rigspolitiet, som er enebruger af systemet. Forsvarsministeriets Materiel­ og Indkøbsstyrelse udvikler og driver den tekniske side af systemet. Derudover samarbejder projektet med Danmarks private mobilnetværksoperatører (Telia, Telenor, 3 og TDC), som alle varetager vigtige dele af det tekniske setup. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan læse meget mere om systemet og hvordan man skal forholde sig, skulle man engang få en besked derfra, på sirenen.dk. Her kan du også tjekke op på, om din telefon understøtter cell broadcasting-teknologien, som benyttes.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.